Barion Pixel
Dobrev Klára: Márki-Zay Péter elutasítja az ingyen energiát a rászorulóktól, én közműminimumot ajánlok!

Dobrev Klára: Márki-Zay Péter elutasítja az ingyen energiát a rászorulóktól, én közműminimumot ajánlok!

2021.10.15.

Dobrev Klára: Márki-Zay Péter elutasítja az ingyen energiát a rászorulóktól, én közműminimumot ajánlok! 



Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje pénteki sajtótájékoztatóján figyelmeztetett, bár az RTL Klub miniszterelnök-jelölti vitáján úgy tűnhetett, hogy az országot és a teendőket illetően mindenben egyetértenek Márki-Zay Péterrel, azért vannak köztük különbségek. 

 

„Az energiapolitika általában is ilyen terület, de a rezsipolitika tekintetében kifejezetten mást gondolunk. Én a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjeként azt képviselem, hogy vezessünk be egy úgynevezett ingyenes közműminimumot a vízre, a gázra és a villamos energiára, hogy az energia egy bizonyos mértékig mindenkinek ingyenesen járjon! Ez egy sávos rendszer, amelyben ez a mérték mindenkinek alanyi jogon, ingyenesen jár, ha pedig valaki ennél egy kicsit többet fogyaszt, az egy kicsit már fizetni fog érte, ha valaki többet fogyaszt, az többet fog fizetni érte.” – magyarázta a politikus. 

 

Dobrev Klára hangsúlyozta, nagyon gyakori félreértés, hogy mivel semmi sincs ingyen, az energia sem, ezt a rendszert nem is lehet megvalósítani, ám a program éppen azért megvalósítható, mert a leggazdagabbak pénzéből fedeznénk a legszegényebbek rezsijét. 

 

„Több felelősség fent, több lehetőség lent, ezt jelenti a társadalmi igazságosság a gyakorlatban. Márki-Zay Péter erre a rezsipolitikára tegnap azt mondta, szó szerint idézem: “abszolút kivágja nálam a biztosítékot, hogy valakinek ingyen energiát adjunk”. Ez egy gyakori jobboldali megközelítés, ezt ismerjük. Ezzel szemben én progresszív baloldaliként igenis azt gondolom, hogy a társadalmi igazságosság jegyében segíteni kell a legszegényebbeknek, nem hagyhatjuk, hogy emberek fagyjanak meg a saját lakásukban, mert nem telik nekik fűtésre, nem hagyhatjuk, hogy egy gyerek azért ne tudjon fürödni, mert nem telik a családjának vízszámlára, és lehetne folytatni.” – mondta a politikus. 

RSS
Kapcsolódó politikusok