Barion Pixel
Dobrev Klára: Aki szétveri az ellenzéki összefogást, az feladja a 2022-es kormányváltást

Dobrev Klára: Aki szétveri az ellenzéki összefogást, az feladja a 2022-es kormányváltást

2021.10.12.

Dobrev Klára: Aki szétveri az ellenzéki összefogást, az feladja a 2022-es kormányváltást

 

Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje, keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy az előválasztás első fordulójában és az azt megelőző kampányban egy nagyon tisztességes versengést láthattak a pártoktól és a jelöltektől. 

 

“Volt persze szurkapiszka, odamondogatás, de ez nem lépte túl a demokratikus verseny határait. Fantasztikus volt látni a felszabadult örömöt az emberek arcán az első forduló után. Mert akár nyert, akár veszített, akit épp támogattak, a végén együtt örültek annak, hogy képesek voltunk megcsinálni az előválasztás első fordulóját, hogy az egy igazi demokratikus ünnep volt.” - foglalta össze a politikus, majd rámutatott, ezt a tisztességes versengést a második forduló kezdetére Márki-Zay Péter alig pár nap alatt Trump-típusú élethalálharccá változtatta. 

 

“Megjelent a gyűlölködés, a hazug lejáratókampány, a hazaárulózás. A recept ismert, Orbántól Trumpig. Ne beszélj az ország számára fontos dolgokról, csak az ellenfeledről. Állíts róla mindent, ami az eszedbe jut, minél nagyobb hazugság, annál jobb.

 

Ez a kampány nem szól semmi másról, sem jövőről, sem kormányzásról, sem oktatásról vagy egészségügyről, csak rólam. Rólam állít vaskosabbnál vaskosabb hazugságokat, most éppen azt, hogy a Fidesz szavazókat mozgósít azért, hogy én nyerjek. 

 

Sokan mondták nekem, hogy ne foglalkozzam ezzel. Hogy csak járjam a saját utamat és minden hazugságot engedjek el a fülem mellett. Ezt két okból nem tehetem meg. Egyrészt ismerem mind a magyar, mind a nyugati világ történelmét. Ami arra tanít, hogy ha nem parancsolsz idejekorán megálljt, akkor a populizmusnak végzetes következményei lehetnek. Mert a populizmus ellen nem lehet aranyoskodva küzdeni.” - fogalmazott a DK jelöltje, hozzátéve, ez a kampány nem pusztán őt próbálja lejáratni, hanem ezekben a napokban éppen szétveri az ellenzéki összefogást, ami épp a jövő évi győzelem garanciája lehetne. Ami nélkül esélyünk sincs Orbánék ellen.

 

“Aki fideszesnek mutatja a legnagyobb ellenzéki párt szavazóit, aki általános pártellenes hangulatot szít akkor, amikor a szövetséges ellenzéki pártok legalább 2,5 millió szavazója nélkül esélye sincs a kormányváltásnak, aki Trump módjára előre bejelenti, hogy ha veszít, akkor csalást fog kiáltani, aki úgy tesz homályos ígéretet a bizonytalan szavazók megszólítására, hogy közben elidegeníti a már meglévő biztos szavazókat, aki lehazaárulózza a nem őt támogató ellenzékieket, majd utána ezt fáradságra fogja, aki szerint az, hogy egy ellenzéki politikus nem őt támogatja, csak zsarolás miatt lehetséges, aki szerint a nem őt támogató politikusokat a családjuk is megveti ezért, az nem fog tudni jövő tavasszal nyerni, sőt attól tartok, hogy nem is akar. Annak fontosabb a saját egója, mint a kormányváltás.” - foglalta össze a miniszterelnök-jelölt.

 

Dobrev Klára úgy fogalmazott, legyen világos: ez a viselkedés ma az ellenzéki összefogásra leselkedő legnagyobb veszély. 

 

“Aki ezt csinálja az nemhogy áprilisig, de még decemberig sem fogja tudni egyben tartani az ellenzéki összefogást. Mert ha vége lesz az előválasztásnak, akkor az nem lesz elég, hogy a győztes mögé felsorakoznak a szövetséges pártok elnökei. Ez meg fog történni. De fel kell sorakozniuk a pártok szavazóinak is, ezt pedig most éppen egy Fidesz-stílusú lejárató-kampány lehetetleníti el. Értem én, ismerem én azt a politikát, amit tesztoszteron hajt és hiúság fűt. Tele van vele a világ. De ha ez a politika az ellenzéki összefogást gyengíti, az már nem magánügy. Az már valamennyiünk ügye.

 

Nekem az a dolgom, hogy ne becsüljem alá ezt a veszélyt, hanem megvédjem az ellenzéki hatpárti összefogást. Én nem fogok ez elől elmenekülni, nem fogok visszavonulni, elfutni. Nem ilyen vagyok. Épp ellenkezőleg. Mindenáron és mindenkivel szemben meg fogom védeni az ellenzéki összefogást.

 

2019 óta, két éve dolgozunk az ellenzéki szövetségen, amelynek ezt az előválasztást is köszönhetjük. Építjük, óvjuk, védjük, mert tudjuk - a korábbi választások megmutatták nekünk -, hogy enélkül lehetetlen legyőzni Orbánt.” - sorolta a politikus.

 

Dobrev felidézte, hogy az összefogás nyert Hódmezővásárhelyen, nem pedig Márki-Zay Péter egymaga. Azt is leszögezte, hogy az összefogás nyert Budapesten is, nem pedig Karácsony Gergely önmagában, ésez az ellenzéki összefogás fog győzni 2022-ben is, nem pedig Márki-Zay Péter, vagy Dobrev Klára.

 

“Aki az összefogás bármely szereplője ellen lejáratókampányt indít, az Orbánnak tesz szívességet. Egyedül győzni nem lehet, ahogy korábban sem lehetett. Az önkormányzati választások fényes győzelmei is mind az összefogásból fakadtak. 

 

Aki ezt nem tiszteli, sőt ellene dolgozik, az a kormányváltás ellen dolgozik. És akkor én is így kezelem.” - magyarázta Dobrev Klára, világossá téve: az összefogást meg fogja védeni, ha kell, akkor küzdelemben is. 

 

“Nekem nem szokásom a menekülés. A küzdelem annál inkább. Mert küzdeni az ellenzéki összefogásért, az annyit jelent mint küzdeni a kormányváltásért. Az pedig egyenlő a hazáért való küzdelemmel. Engem pedig csak ez érdekel.” - jelentette ki zárásként a DK miniszterelnök-jelöltje.

RSS
Kapcsolódó politikusok