Barion Pixel
Dr. Szakács László: Magyarországon nem jó nyugdíjasnak lenni egy friss kutatás szerint - Dobrev Klára újra be fogja vezetni a nyugdíjak svájci indexálását

Dr. Szakács László: Magyarországon nem jó nyugdíjasnak lenni egy friss kutatás szerint - Dobrev Klára újra be fogja vezetni a nyugdíjak svájci indexálását

2021.09.28.

Dr. Szakács László: Magyarországon nem jó nyugdíjasnak lenni egy friss kutatás szerint - Dobrev Klára újra be fogja vezetni a nyugdíjak svájci indexálását

 

Dr. Szakács László, a Demokratikus Koalíció képviselőjelöltje az ellenzéki előválasztáson, keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: Orbánék kormányzásának elmúlt több, mint tíz éve alatt sikerült elérni, hogy Magyarországon gyakorlatilag nem találni olyan társadalmi csoportot – leszámítva a NER holdudvarát – akik jól, biztonságos körülmények között élnének. 

 

„Az egyik ilyen csoport a nyugdíjasoké. Hiába Orbánék minden hazugsága és ámítása, hogy mi mindenben segítenek ők például az időseknek is, a tények, adatok teljesen mást mutatnak. A Portfolio.hu ismertette a Natixis Global Retirement Index friss elemzését arról, hogy melyik országban a legjobb nyugdíjasnak lenni. Nyilván senki nem fog meglepődni, hogy Magyarország ebben az összesítésben az alsó harmadban áll.” – ismertette a politikus, hozzátéve, a magát család és nyugdíjasbarátnak nevező Fidesz-kormány ennyire rosszul teljesít. 

 

Dr. Szakács László a Demokratikus Koalíció képviselőjelöltjeként az ellenzéki előválasztáson, kijelentette: a 2022-es választás után a Dobrev Klára vezette új kormány egyik intézkedése az lesz, hogy újra bevezeti a nyugdíjak svájci indexálását és 100+50 ezer forinttal fogjuk kárpótolni a nyugdíjasokat a svájci indexálálás eltörlése, és a válság alatti rekordinfláció és áremelkedés miatt. 

 

„Mi, európai magyarok ugyanis azért dolgozunk, hogy a magyar nyugdíjasok is olyan színvonalon, olyan biztonságban éljenek, mint az Európa más országaiban élők. Az Orbán-kormány rengeteg pénzt vett el a nyugdíjasoktól a bérek változását is figyelembe vevő svájci indexálás megszüntetésével és hiába próbálnak kampányszerűen, kegyként osztogatva, minimális juttatásokat adni, ez hosszú távon nem megoldás. Ezért van szükség a svájci indexálás visszaállítására, és az európai minimálnyugdíj bevezetésére.” – magyarázta a DK-s jelölt. 

 

A politikus arra is kitért, a fent említett elemzés több szempont szerint vizsgálja a nyugdíjasok helyzetét a különböző országokban, ezek az egészséggel, a pénzügyekkel, az életminőséggel és az anyagi jóléttel kapcsolatosak. 

 

„Az elemzés szerint Izlandon a legjobb nyugdíjasnak lenni. A második helyen Svájc, a harmadikon pedig Norvégia szerepel, ezeket követi Írország, Hollandia, Új-Zéland, Ausztrália, Németország, Dánia és Kanada. Ha megnézzük ezt a listát, akkor elég egyértelműen lejön, hogy ezeknek az országoknak a kormányai nem a keleti típusú diktatúrákat másolják, ellentétben Magyarország kormányával. A Fidesz-kormány számára pedig nem az emberi élet, a magyarok biztonsága és jóléte a fontos, ennek következménye az, hogy ma háromszor annyi idős embert veszélyeztet az elszegényedés, mint 2010-ben.” – mondta zárásként Szakács László. 

RSS