Barion Pixel
Dobrev Klára, Manhalter Dániel: Kormányváltás után uniós pénzből, lakossági önrész nélkül újítjuk fel a panel-és társasházakat

Dobrev Klára, Manhalter Dániel: Kormányváltás után uniós pénzből, lakossági önrész nélkül újítjuk fel a panel-és társasházakat

2021.09.23.

Dobrev Klára, Manhalter Dániel: Kormányváltás után uniós pénzből, lakossági önrész nélkül újítjuk fel a panel-és társasházakat

 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje és Manhalter Dániel, a párt képviselőjelöltje az ellenzéki előválasztáson, csütörtöki sajtótájékoztatójukon beszéltek a panelprogram újraindításáról. 

 

Manhalter Dániel ennek keretében ismertette, Magyarországon több millió család él ma különböző típusú társasházakban, legyen szó panellakásokról, régi építésű házakról, vagy épp az újabb lakóparkokról. 

 

„Ferencvárosban és Józsefvárosban mind a három lakóház típus megtalálható. Egy valamiben mindegyik közös, időközönként ezeknek is felújításra, korszerűsítésre van szükségük. Természetesen nem mindegy, milyen minőségű ez a felújítás, ahogy az sem mindegy, hogy egy-egy lakóközösség mit tud finanszírozni ebből. A magyar családok egyre nehezebb körülmények között élnek, így nehéz kigazdálkodni a felújítások költségeit. Orbánék azonban jellemzően ebben sem segítenek. Évekkel ezelőtt kitalálták az úgynevezett „rezsicsökkentést”, ezzel próbálnak túlélni hosszú ideje.” – foglalta össze a DK jelöltje, hangsúlyozva: az embereket nem lehet becsapni, pontosan tudják, mire elég, vagy nem elég ez a nullás segítség, ahogy nem megoldás a korszerűtlen társasházak problémáira sem. 

 

Manhalter Dániel kijelentette: a Demokratikus Koalíció képviselőjelöltjeként úgy gondolja, hogy a társas- és panelházaknak valódi segítségre van szükségük a korszerűsítéshez. 

 

„A Dobrev Klára vezette új kormány 2022 után ebben is támogatást fog nyújtani a magyar családoknak az egész országban, ahogy Ferencvárosban és Józsefvárosban is. A kormányváltás után ezért uniós pénzből, lakossági önrész nélkül újítjuk fel a panel- és társasházakat, azaz a lakóknak egyetlen fityingjébe sem fog ez kerülni. Mi európai magyarok ugyanis tisztában vagyunk vele, hogy csak egy ilyen szintű korszerűsítés az, ami hosszú távú megoldást jelenthet a társasházak lakóinak, hogy modern, környezettudatos, gazdaságos háztartásokban élhessenek. Ez a valódi rezsicsökkentés, nem a Fidesz porhintése, amit ember nem hisz már el az országban.” – magyarázta a politikus. 

 

Dobrev Klára a szót átvéve emlékeztetett, hogy 2010 előtt számtalan panelház újult meg szinte teljes egészében uniós pénzből. 

 

„Ezt neveztük annak idején panelprogramnak. Ezt a programot - mivel nem lehetett ellopni ezeket a pénzeket - a Fidesz sok évvel ezelőtt leállította. Az én szándékom az, hogy a 2022-es kormányváltás után, ha én leszek a miniszterelnök, újra indítjuk ezt a programot, sőt, kiterjesztjük a régebbi építésű társasházakra is, mégpedig úgy, hogy az érintettekenke ez egy fityingbe sem fog kerülni. Korszerűsítésre ugyanis mindenképp szükség van, ahogyan Dani is fogalmazott előttem: ez valódi rezsicsökkentést és hosszú távú megoldást jelentene.” – hangsúlyozta a politikus. Arra is kitért, hogy nem fair azonban elvárni a válság – és a Fidesz-kormány – miatt egyre nehezebben élő magyar családoktól, nyugdíjasoktól elvárni, hogy a saját zsebükből gazdálkodják ki ezeket az összegeket. 

 

Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjeként kijelentette, ha én leszek Magyarország miniszterelnöke, úgy fogják újraindítani a panelprogramot, hogy kiterjesztik a többi társasházra is, és állami pénzből fogják kifizetni a kötelező önrészt is, hogy senki se maradjon ki az új társasház- és panelprogramból, tehát ez a magyar családoknak, a társasházak lakóinak egy fityingbe sem fog kerülni. 

 

„Elég volt abból, hogy mi, magyarok csak akkor hallunk az uniós pénzekről, amikor ellopják tőlünk, de a mindennapjainkban nem érezzük, hogy mi is fontos európai polgárok vagyunk, akiket segít az Európai Unió. Nekünk is jár, hogy olcsón és környezetbarát módon fűtsük és hűtsük az otthonainkat, és hogy végre a mi életünket, lakhatásunkat, mindennapjainkat is segítsék az uniós támogatások. Én egy olyan európai Magyarországot szeretnék, ahol mindenkinek jár a korszerű és olcsón fenntartható otthon, ezért újra fogom indítani a panelprogramot!” – mondta zárásként a DK miniszterelnök-jelöltje. 

RSS
Kapcsolódó politikusok