Barion Pixel
Dobrev Klára: Itt az ideje, hogy a kormány ne a bankok, hanem az emberek oldalára álljon! - A kormányváltás után újra fogjuk számoltatni a devizahiteleket

Dobrev Klára: Itt az ideje, hogy a kormány ne a bankok, hanem az emberek oldalára álljon! - A kormányváltás után újra fogjuk számoltatni a devizahiteleket

2021.09.21.

Dobrev Klára: Itt az ideje, hogy a kormány ne a bankok, hanem az emberek oldalára álljon! - A kormányváltás után újra fogjuk számoltatni a devizahiteleket 

 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje keddi sajtótájékoztatóján a bankcenternél kijelentette, nem véletlen a helyszínválasztás. 

 

„Mindenkit szeretnék emlékeztetni arra, hogy hogyan állt az Orbán-kormány a bankok oldalára az emberek képviselete helyett, amikor megállapodást kötött a pénzvilággal a devizahitelekről. A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjeként arra készülök, hogy a kormányváltás után felmondjam azt a megállapodást, amelyet Orbán Viktor kötött a pénzvilággal a devizahitelekről!” – közölte a DK miniszterelnök-jelöltje. 

 

Dobrev Klára kiemelte, ebben a bűnös megállapodásban a kormány vállalta, hogy úgy fogja forintosítani a devizahiteleket, hogy a bankoknak a forintosítás egyetlen fillérjébe sem fog kerülni, az árfolyamveszteség egészét az emberek fogják kifizetni. Hangsúlyozta, ezzel szemben, ha ő lesz a miniszterelnök, akkor egy devizahiteles kárpótlási törvényben fogja lehetővé tenni, hogy újraszámolják az összes devizahitelt, méghozzá úgy, hogy az árfolyamkockázatot már ne csak az emberek viseljék, hanem a bankok is.

 

„A pénzvilággal kötött megállapodásban az Orbán-kormány vállalta azt is, hogy nem gördít semmilyen akadályt a végrehajtások útjába sem. Ezzel szemben mi a devizahiteles kárpótlási törvényben fel fogjuk függeszteni a végrehajtásokat és kilakoltatásokat is, egészen amíg az újraszámolás meg nem történik mindenkinél, és a bankok nem fizettek kárpótlást az embereknek. Ezen túl be fogjuk vezetni az elsétálási jogot is, hogy ha valaki már elveszítette a hitelből vett ingatlanát, akkor attól ne lehessen utána is pénzt követelni.” – magyarázta a politikus. 

 

A DK miniszterelnök-jelöltje emlékeztetett, ezen túl a kormány vállalta azt is, hogy semmilyen olyan törvényt vagy szabályt nem hoz, amely következtében csökkenne a bankok profitja. Hozzátette, ez is így történt, a Magyarországon lévő bankok és pénzintézetek 692 milliárd forintot kerestek a magyar lakosságon csak a tavalyi évben, ezzel szemben ő viszont nem a bankok, hanem az emberek oldalára fog állni. 

 

„Ez a munka ma ott tart, hogy szakértők dolgoznak a törvény koncepción, a hét második felében pedig konkrét javaslatok kerülnek elénk. Ennek a sarokkövei a végrehajtások leállítása, az új elszámolás szabályainak lefektetése, és az eszközkezelő újjászervezése. Ezzel párhuzamosan dolgozunk az Adóskamara szakembereivel, a Hiteles Magyarok szervezetével és Marczingós ügyvéd úrral is. Mi ezt is másképp csináljuk, mint Orbán, ő csak a bankokkal egyeztetett, mi előbb egyeztetünk a civilekkel és a szakmával, és csak azután a bankokkal. Ha pedig valaki arra kíváncsi, hogy honnan lesz minderre pénz, akkor erre is van válaszom, jelenleg százmilliárdos banki forrás megy ki a NER kegyeltjeinek állami fedezet és garancia mellett.” – sorolta a politikus. Dobrev Klára zárásként nyomatékosította, van a bankoknál pénz, csak azt jelenleg NER-lovag használják, és lehet, hogy az MNB és a kereskedelmi bankok profitja kevesebb lesz majd, de legalább 90.000 család megmenekül a végrehajtástól. 

RSS
Kapcsolódó politikusok