Barion Pixel
Dobrev Klára, Dávid Ferenc: A Demokratikus Koalíció támogatja a gazdasági kamarák megújítását

Dobrev Klára, Dávid Ferenc: A Demokratikus Koalíció támogatja a gazdasági kamarák megújítását

2021.09.16.

Dobrev Klára, Dávid Ferenc: A Demokratikus Koalíció támogatja a gazdasági kamarák megújítását

 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje, és Dávid Ferenc, a DK gazdasági szakpolitikusa csütörtöki sajtótájékoztatójukon hívták fel a figyelmet, hogy Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jelenlegi elnöke az elmúlt években a miniszterelnök egyik legbefolyásosabb gazdasági tanácsadójává nőtte ki magát. 

 

“Ezt a befolyását azonban, fideszes szokás szerint véletlen sem arra használja, hogy a vállalkozások érdekeit szolgálja a kormány előtt. Épp ellenkezőleg. Ne felejtsük el Parraghnak azt a korábbi mondatát sem, miszerint, aki nem képes kifizetni az évi 5000 forintos kötelező kamarai hozzájárulást (kamarai tagdíjat), az ne vállalkozzon.  A koronavírus-járvány miatti válságban egy ilyen mondat meglehetősen sértően hangzik, és tanúsítja: az iparkamara elnökének esze ágában sincs a vállalkozókat segíteni, sokkal inkább a kormány érdekeit fogja velük szemben érvényesíteni.” - magyarázta Dávid Ferenc, hozzàtéve, Parragh nem emelte fel a hangját az országos érdekegyeztetés rendszerének szétverésekor sem, nem szólt a boltok vasárnapi zárva tartása ellen és végigasszisztálta a dohányboltok csalárd újraosztását is.

 

“A Parragh által vezetett kamara „kényszersorozással” létrehozott köztestület, amely hosszú évek óta a kormányzat szolgálatában áll. A kormány „megnyújtott kezeként” nem vitatkozik, nem érvel, hanem - igazodva a legfőbb akarathoz – jó katona módjára parancsot teljesít, és ezzel végrehajtó szervvé silányul. Próbálja ezt a vállalkozók nevében tenni, de mindenki tudja, hogy Parragh nem a vállalkozók pártján áll, hanem valahol egészen máshol.” - jelentette ki a DK szakértője.

 

Dávid Ferenc emlékeztetett, a Demokratikus Koalíció gazdasági szakértőjeként ezért hangsúlyozta korábban is, hogy a kamaráknak meg kell újulni. 

 

“Erre azonban csak a 2022-es kormányváltás után lesz lehetőség. A DK, készülve a kormányzásra kidolgozta a gazdasági kamarák megújításának programját. Ennek ismertetését Dobrev Klárára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjére bízom, akinek most át is adom a szót.” - mondta a politikus.

 

Dobrev Klára úgy fogalmazott, a Kereskedelmi és Iparkamara a „parraghizmus” áldozata, a kamarai tagok pedig semmiféle támogatást, vagy képviseletet nem kapnak, Parragh pedig eközben 5000 forintokért tartja a markát. Az általam vezetett új kormány azonban változtatni fog ezen a 2022-es választás után, mégpedig a következő módon.

 

A miniszterelnök-jelölt ismertette, a Demokratikus Koalíció támogatja a gazdasági kamarák megerősítését szolgáló törekvéseket, de ellenzi a kötelező kamarai hozzájárulás fenntartását és nem támogatja a kötelező kamarai tagság rendszerét sem. 

 

 “A DK álláspontja szerint a gazdasági önkormányzatként működő kamarák a jövőben kizárólag szigorú vállalkozói kontroll alatt működhetnek, és a jövőben elláthatnák például a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzés felügyeletét is.

 

A DK szerint a kamarák feladatainak ellátáshoz szükséges pénzügyi fedezetet az állami költségvetésből kell biztosítani. Végezetül, mivel a gazdasági kamarák nem érdekképviseleti szervezetek, nincs helyük bértárgyalásokon, nem részesei a béralku-folyamatoknak, és kollektív szerződést/kollektív megállapodást sem köthetnek.” - sorolta a DK politikusa.

 

“A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjeként tehát segíteni fogom a gazdasági kamarák megújítását, és véget fogunk vetni a Parragh-érának is, hogy a személyes ambíciók ne álljanak többé a társadalmi érdekek felett!” - mondta zárásként Dobrev Klára.

RSS
Kapcsolódó politikusok