Barion Pixel
Az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék az elégtelen klímatörvény miatt

Az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék az elégtelen klímatörvény miatt

2021.09.14.

Az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék az elégtelen klímatörvény miatt

 

Az LMP kezdeményezésére az ellenzéki frakciók a mai napon az Alkotmánybírósághoz fordultak az ellenzék által benyújtott, de a kormánytöbbség által kiherélt klímatörvény utólagos normakontrollja érdekében. A pártok képviselői a keddi közös sajtótájékoztatón elmondták, bíznak abban, hogy az Alkotmánybíróság a klímatörvényt alkotmányellenesnek mondja ki, mert nem biztosítja az egészséges környezethez való jogot, valamint a természeti értékek megőrzését.

Az ellenzéki kezdeményezés nem egyedülálló, több országban van példa arra, hogy a hasonló alkotmánybírósági felülvizsgálat pozitív eredményt hozott.

Április végén a német Szövetségi Alkotmánybíróság mondta ki, hogy alkotmányellenes a német klímavédelmi törvény - mivel az nem fékezi meg eléggé a CO2 kibocsátást és veszélyezteti a jövő generációk szabadságjogait. Így Németországban a döntés értelmében 2022-ig szigorúbb klímatörvényt kell meghozni.

Itt az ideje Magyarországon is cselekedni, hiszen az éghajlatváltozás bennünket különösen érint.

A magyar Országgyűlés egy éve fogadta el a klímatörvényt. Az kormánytöbbség akkor az ellenzéki előterjesztést alaposan átírta, jelentősen megnyirbálva, gyengítve a klímacélokat!

A kormánytöbbség által elfogadott klímatörvény szerint „Magyarország az üvegházhatású gázok kibocsátását legalább 40%-kal csökkenti 2030-ig az 1990. évhez képest.” Ha ez marad, akkor búcsút mondhatunk annak a legfontosabb célnak, hogy a globális felmelegedés következtében az emberiség el tudja kerülni a klímaváltozás legsúlyosabb hatásait, és ne kockáztassa saját létét.

Az ENSZ tudományos jelentésének megfelelő pályához 2030-ig legalább 65%-os kibocsátás-csökkentés van szükség.

A klímatörvényből teljesen hiányzik az energiafogyasztás csökkentésének követelménye, pedig e nélkül nem lehet fenntarthatóságról beszélni és nem érhetők el a klímavédelmi célok. Elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi törvény mindössze 21%-os megújuló energia részarányt ír elő 2030-ra, ami messze elmarad a lehetőségektől. Legalább ilyen fontos, hogy az elkerülhetetlen változásokhoz való alkalmazkodás szükséges intézkedéseit sem tartalmazza a törvény.

Amennyiben a kezdeményezés sikeres lesz, akkor az Országgyűlésnek módosítania kell a törvényt, hogy szigorúbb célkitűzéseivel összhangban legyen az alkotmányos értékekkel és megfelelő választ adjon az éghajlatváltozás kihívására.

Az utolsó pillanatban vagyunk, amikor még megállíthatjuk a klímakatasztrófát. Ennek megfelelő döntést várunk az Alkotmánybíróságtól!

DK

Jobbik

LMP

Momentum

MSZP

Párbeszéd

RSS