Barion Pixel
Manhalter Dániel: A kormány cserbenhagyta a ferencvárosiakat – Orbánék sajnálnak 15 milliárd forintot az Illatos úti talajszennyezés megszüntetésére

Manhalter Dániel: A kormány cserbenhagyta a ferencvárosiakat – Orbánék sajnálnak 15 milliárd forintot az Illatos úti talajszennyezés megszüntetésére

2021.09.12.

Manhalter Dániel: A kormány cserbenhagyta a ferencvárosiakat – Orbánék sajnálnak 15 milliárd forintot az Illatos úti talajszennyezés megszüntetésére

 

 

Manhalter Dániel, a Demokratikus Koalíció képviselőjelöltje az ellenzéki előválasztáson Józsefvárosban és Ferencvárosban, vasárnapi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: sajnálatos módon a 21. században Magyarország kormánya, abszolút lemaradva a világ más országaitól, még mindig nem tartja fontosnak a környezetkárosítás témáját. 

 

„Sőt, gyakran ők maguk azok, akik rombolják a természetet bizonyos beruházásokkal. Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, a kerületi önkormányzat csütörtöki testületi ülésén hívta fel a figyelmet arra, hogy a Budapesti Vegyi Művek volt, Illatos úti telephelyén elképesztő mértékű a talajszennyezés. A mintavételezés szerint nagy mennyiségű hidrogén-klorid szivárgott a talajba, ami sok tízezer ember egészséges ivóvíz ellátását veszélyezteti. A szakvélemények szerint erre teljes talajcsere lenne a megoldás, ami 15 milliárd forintba kerülne, de a kormány nem segít a kerületnek.” - foglalta össze a politikus.  

 

Manhalter Dániel kijelentette, a Demokratikus Koalíció ferencvárosi és józsefvárosi képviselőjelöltjeként és később országgyűlési képviselőjeként az ellenzéki előválasztáson mindenben támogatni fogja a kerület polgármesterét és a kerület lakóit ebben az ügyben. Hozzátette, ez ugyanis egy egyéni képviselő feladata, akkor is, ha Kocsis Máté, a jelenlegi fideszes képviselő a homokba is dugja a fejét, és minimális erőfeszítést sem tesz, hogy segítsen Ferencvárosnak megszerezni a saját kormányától a talajcseréhez szükséges 15 milliárd forintot. 

 

„Aminek egyébként a sokszorosát költik, illetve költötték el például a kínai kémképzőre, vagy Vadászati Világkiállításra, ami aztán végképp nem szolgálja senki érdekeit azon túl, hogy Semjén Zsolt vidáman pózolhat egy agancskapu előtt.” – mondta a politikus. 

 

A DK jelöltje arra is kitért, hogy a 2022-es kormányváltásig, míg legyőzi Kocsis Mátét és valódi képviseletet adhat a kerületnek, hátra van néhány hónap. 

 

„Ezért kértem fel Arató Gergelyt, a DK frakcióvezető-helyettesét, aki jelenleg is országgyűlési képviselő, hogy támogassa ügyünket a Parlamenten belül is. Tudom, hogy Gergő felkészültségével, tudásával, elhivatottságával, tapasztalatával segítéségünkre lesz az ügyben. Felelősségteljes emberként ugyanis felháborítónak és elfogadhatatlannak tartom, hogy a vegyiművek által otthagyott mérgek szabadon szennyezhetik a talajt, fertőzhetik az ivóvizet.” – magyarázta a politikus. 

 

Manhalter hangsúlyozta, talán a 21. században, Európa közepén, a klímaváltozás korában, mikor már pontosan látható, hogy mekkora katasztrófát okoztak a korábbi évtizedek felelőtlen környezetpusztító beruházásai, nem kellene sajnálni 15 milliárd forintot arra, hogy a mérgezett talajt kicseréljék, hogy a környéken élő emberek ne szennyezett ivóvizet fogyasszanak. 

 

„Ez a kerület egyéni országgyűlési képviselőjének lenne a feladata, de azt is tudjuk, hogy Kocsis Mátét nem ezért tartják.” – tette hozzá a politikus. 

RSS
Kapcsolódó politikusok