Barion Pixel
Vadai Ágnes: A DK kormányzati vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a katolikus egyházon belüli, kiskorúakat érintő szexuális visszaélések ügyében

Vadai Ágnes: A DK kormányzati vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a katolikus egyházon belüli, kiskorúakat érintő szexuális visszaélések ügyében

2021.09.07.

Vadai Ágnes: A DK kormányzati vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a katolikus egyházon belüli, kiskorúakat érintő szexuális visszaélések ügyében

 

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Ferenc pápa 2013-ban zéró toleranciát hirdetett az egyházon belüli, kiskorúakat érintő szexuális visszaélések ellen, 2019 februárjában pedig egy ezzel kapcsolatos csúcstalálkozót is összehívott a Vatikánban.

 

„Ennek eredményeként felkérték a püspöki konferenciákat, hogy dolgozzanak ki irányelveket a szexuális visszaélések kezelésére, és ezekre számos ajánlást tett. Felszólítják a püspököket, hogy a bejelentőkkel tisztelettel bánjanak, találkozzanak az áldozatokkal és segítsék őket, de közben természetesen biztosítsák a megvádolt papok tisztes eljáráshoz való jogát.” – foglalta össze a politikus.  Arra is kitért, hogy a Hittani Kongregáció útmutatása szerint a szemináriumok tanmenetébe be kell illeszteni ezeket a témákat, a püspöki konferenciák pedig indítsanak, egyházi nevelési és megelőzési programokat, hogy biztosítsák a biztonságos környezetet a kiskorúak számára.

 

Vadai Ágnes arra is emlékeztetett, hogy ezt követően a magyar püspöki konferencia mindösszesen egy közleményt adott ki, melyben az egyház bocsánatot kér a névtelen áldozatoktól, amit fontos első lépés. 

 

„Viszont a bocsánatkérés csak akkor ér valamit, ha azt is megígérjük az áldozatoknak, hogy ilyesmi soha többé nem fordulhat elő senkivel. Ehhez viszont őszintén fel kell tárni a múltat, át kell alakítani a bűnös struktúrákat. Ugyanis nem egyéni bűnökről van szó, hanem a rendszer hibájáról.” – tette hozzá a politikus. 

 

A DK frakcióvezető-helyettese közölte, az Orbán-kormánnyal összefonódó magyar katolikus egyház - és az Orbán-kormány sem - tartotta fontosnak kivizsgálni az egyházi személyek által elkövetett szexuális erőszak problémakörét, pedig az eltussolás hosszú távon nem a szervezet hírnevének megőrzését szolgálja, hanem rombolja. Hangsúlyozta, sokkal őszintébb, nyíltabb kommunikációra, az ügyek kezelésének átláthatóságára lenne szükség.

 

„Jelentősen növelné az áldozatok bizalmát, ha a súlyos bűnök elkövetőinek világi bíróságon is felelniük kellene a tetteikért, akár börtönbe is kerülhetnének. A papoknak pedig fel kellene ismerniük, hogy az ilyen súlyos bűncselekmények napvilágra kerülése elkerülhetetlen, a tisztuláshoz hosszútávú stratégiát kell kidolgozni. Hallgatásuk az áldozatoknak azt üzeni, nincs miről beszélniük, az elkövetőknek pedig azt, hogy nincs mitől félniük.” – magyarázta a politikus, kiemelve, 

 

mivel Magyarországon a környező országok többségével ellentétben nem voltak átfogó vizsgálatok, és a Püspöki Konferencia válaszra sem méltatta a DK nekik írt levelét - ezért a Demokratikus Koalíció – több európai és Európán kívüli országhoz hasonlóan – kormányzati vizsgálóbizottság létrehozására tesz javaslatot a katolikus egyházon belüli, kiskorúakat érintő szexuális visszaélések, bántalmazások feltárása, a probléma felmérése, a katolikus egyházon belüli felelősség, az elszámoltathatóság és az átláthatóság megteremtése, illetve a hasonló esetek jövőbeni előfordulásának megakadályozása érdekében.

 

„Nemzetközi viszonylatban az egyházon belüli szexuális visszaélések kivizsgálására 2018-ban állítottak fel egy bizottságot Franciaországban, de folyt ilyen vizsgálat Írországban, Ausztriában, Németországban, Európán kívül Ausztráliában, Chilében és az Egyesült Államokban is. A Demokratikus Koalíció kezdeményezése egy országgyűlési határozati javaslat, hogy a kormány hozzon létre vizsgálóbizottságot a bűnös esetek kivizsgálására. Mindannyiunk közös érdeke, hogy bűncselekmények semmiképp ne maradhassanak büntetés, elmarasztaló jogi ítéletek nélkül.” – jelentette ki Vadai Ágnes, leszögezve: az új Magyar Köztársaság, amikor erkölcsi kérdésekben is normát kíván megfogalmazni, nem hunyhat szemet bűnök felett akkor sem, ha azt reverendában, vagy Krisztus nevében követik el.

RSS
Kapcsolódó politikusok