Barion Pixel
Dobrev Klára és Vadai Ágnes ONLINE sajtótájékoztatót tartottak a rendvédelmi szakszervezetekkel való egyeztetés után

Dobrev Klára és Vadai Ágnes ONLINE sajtótájékoztatót tartottak a rendvédelmi szakszervezetekkel való egyeztetés után

2021.09.03.

Dobrev Klára és Vadai Ágnes ONLINE sajtótájékoztatót tartottak a rendvédelmi szakszervezetekkel való egyeztetés után

 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje az őszi ellenzéki előválasztáson, és Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese pénteken közös sajtótájékoztatót tartottak azt követően, hogy a rendvédelmi szakszervezetekkel egyeztettek. 

 

Dobrev Klára elmondta, arról beszéltek, hogy a következő kormánynak mit kell tennie majd azért, hogy megoldják az ágazat egyre súlyosabb problémáit. 

 

„Ezen az egyeztetésen Vadai Ágnes, a DK alelnöke és országgyűlési képviselője is részt vett velem, aki volt honvédelmi és rendészeti államtitkárként régóta foglalkozik a területtel.” – ismertette a DK miniszterelnök-jelöltje. 

 

Vadai Ágnes közölte, a mai egyeztetésen a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Független Rendőrszakszervezet, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete, a Rendőr Szakszervezetek Védegylete, a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete, a Független Büntetésvégrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói Oldala, és az MKKSZ Közterület Felügyeleti Dolgozók képviseltették magukat. 

 

„Sajnos nem csak a résztvevők, hanem a felmerült problémák sora is igen hosszú. Mára a rendvédelmi állomány jelentős része tényként kezeli, hogy a kormány elengedte a kezüket. A méltatlanul alacsony fizetések, a szolgálati nyugdíj eltörlése és az egyre sötétebb jövőt festő életpálya-modell együttesen oda vezettek, hogy már mindenütt létszámhiány és általános elégedetlenség uralkodik. Az egyeztetésen világosan kiderült, hogy jövőre, a kormányváltás után mit kell majd tennünk a rendvédelmi dolgozók helyzetének rendezéséért.” – foglalta össze a politikus, visszaadva a szót DobrevKlárának. 

 

Dobrev Klára kijelentette, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjeként biztosította a rendvédelmi dolgozók érdekképviseleteit arról, hogy ha én leszek a miniszterelnök, akkor a közös ellenzéki program, a Biztonságos Magyarország című fejezete szerint fogeljárni. 

 

„Egyrészt rendezni fogjuk a béreket! A mai súlyos problémák, a létszámhiány, a növekvő túlórák mind arra vezethetőek vissza, hogy egyre kevesebb ember próbálja ellátni ugyanazt a feladatot, ezáltal pedig mindenki egyre többet, egyre rosszabb körülmények között dolgozik. Ez a problémák elsődleges oka, mi újra anyagi megbecsülést fogunk adni a rendvédelmi dolgozóknak.

 

Másrészt egy új típusú szolgálati nyugdíjrendszert fogunk bevezetni, a meghurcolt szolgálati nyugdíjasok esetében pedig vissza fogjuk állítani a nyugdíjas státuszukat. Meg fogjuk szüntetni a juttatásukat sújtó 15 %-os levonást is, méghozzá minden egyenruhás, így a katonák esetében is.

 

Harmadrészt meg fogjuk szüntetni a Magyar Rendvédelmi Kart, helyette pedig az érdekvédelmi szervezetekkel fogunk egy szorosabb együttműködést kialakítani. Ezzel egyidőben létre fogjuk hozni az egyenruhás polgárok ombudsmani intézményét is.

 

Végül, de nem utolsó sorban véget fogunk vetni annak a káosznak, amit az Orbán-kormány szervezetileg okozott a rendvédelem területén. Az Országos Rendőrfőkapitányság alárendeltségében határrendészeti főigazgatóságot fogunk létrehozni, méghozzá saját állománnyal, hogy újra legyenek határrendészek. Ugyanígy lesznek újra tűzoltóink is, akik jelenleg az országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fejnehéz szervezeti rendszerében vannak, ennek minden hátrányával együtt.

 

A mi felelősségünk, hogy visszaadjuk a munka becsületét és a kiszámítható szolgálatot a rendvédelmi dolgozóknak. Alapvető nemzeti érdek, hogy a katonáink, rendőreink, tűzoltóink és minden más rendvédelmi dolgozónk érezze azt, hogy fontosak az országnak, és nem csak mi számíthatunk rájuk, amikor baj van, hanem ők is számíthatnak ránk!” – jelentette ki a DK miniszterelnök-jelöltje. 

RSS
Kapcsolódó politikusok