Barion Pixel
Dobrev Klára: Ezt kell tenni az Európai Bíróság döntése után: devizahiteles kárpótlási törvényt alkotunk, hogy az állam végre a ne a bankok, hanem az emberek oldalán álljon!

Dobrev Klára: Ezt kell tenni az Európai Bíróság döntése után: devizahiteles kárpótlási törvényt alkotunk, hogy az állam végre a ne a bankok, hanem az emberek oldalán álljon!

2021.09.02.

Dobrev Klára: Ezt kell tenni az Európai Bíróság döntése után: devizahiteles kárpótlási törvényt alkotunk, hogy az állam végre a ne a bankok, hanem az emberek oldalán álljon! 

 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki előválasztáson csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette: az Európai Bíróság ma fontos döntést hozott a devizahitelek kormányzati forintosításával kapcsolatban, ezzel azonban még közel sincs megoldva a devizahitelesek ügye. 

 

„Tíz év telt el azóta, hogy a Fidesz egy bűnös árfolyampolitikával gyengítette a forintot, a Magyar Nemzeti Bank pedig sokszáz milliárd forintot keresett a gyenge forinton, miközben a magyar családok tönkrementek az egyre magasabb törlesztőrészletek miatt. 10 éve látjuk, hogy milyen az, ha egy kormány nem az embereket, hanem a bankokat szolgálja a devizahitelek ügyében, a tisztességtelen forintosítástól kezdve a végrehajtások felpörgetésén át egészen addig, hogy a bankok még azután is tarthatják a markukat, ha már elárverezték az adós otthonát. Orbán megállapodott a pénzvilággal, hogy a bankoknak a forintosítás egy fillérjébe sem kerül majd, vállalta, hogy nem gördít akadályt a kilakoltatásokkal szemben, és vállalta, hogy megvédi a bankvilág profitját.” – foglalta össze a politikus, hozzátéve, egyértelműen a pénzvilág mellé állt a magyarokkal szemben, de ezen változtatni fog.

 

Dobrev Klára közölte, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjeként arra készül, hogy egy devizahiteles kárpótlási törvénnyel rendezzék a devizahitelesek helyzetét. 

 

„Elég volt abból, hogy az Orbán-rendszerben a bankok mindent megtehetnek, a bíróságok pedig az Orbán-kormány törvényei és politikai nyomása miatt csak asszisztálni tudnak ahhoz, hogy minden devizahiteles ügy végén a bank nyerjen.” – jelentette ki a politikus.  Összefoglalva, hogy ha miniszterelnök lesz, akkor mi lesz a következő kormány devizahiteles kárpótlási törvényében. 

 

„Bevezetjük az adósok elsétálási jogát. Ha egy bank a hitel felvételekor elfogadta a hitel fedezeteként a megvásárolt ingatlant, akkor kötelessége elfogadni azt a hitel bedőlése után is. Véget vetünk annak, hogy amikor már elvették egy család otthonát, amikor már elárverezték és pénzükhöz jutottak, akkor utána tovább tartják a markukat, hogy az otthon nélkül maradt családok csak fizessenek és fizessenek továbbra is. Ennek én véget fogok vetni.

 

Megteremtjük a lehetőséget az összes devizahitel újraszámolására, és itt jön az, hogy miért is hívjuk ezt mi kárpótlási törvénynek. Aki jelenleg is fizeti még a hitelét, annak a különbözetet el kell engedni a fennálló tartozásából, aki pedig már visszafizette a hitelét, annak a bank kárpótlásként fogja visszafizetni ezt a különbözetet. Arról, hogy ez milyen árfolyamon történjen, a Magyar Állam fog határozni az adósok és a bankok érdeképviseleteinek meghallgatása után, én erről egyébként már a jövő héten egyeztetni fogok az Adóskamarával.” – sorolta a politikus. Hangsúlyozta, mindaddig, amíg a fentiek nem történnek meg, felfüggesztjük a kilakoltatásokat és a végrehajtásokat is, méghozzá az összeset. Arra is kitért, újra fogják éleszteni az állami eszközkezelőt is, hogy ne az önmagukban védtelen adósok álljanak szemben az egész bankszektorral, hanem az  állam, és a teljes Magyar Állam erejével fogják érvényesíteni a magyar családok érdekeit a bankokkal szemben az eszközkezelőn keresztül.

 

Dobrev Klára úgy fogalmazott, valahogy így kellene kinéznie egy olyan kormányzati intézkedésnek, ami az emberek oldalára áll a bankok oldala helyett. 

 

„Orbán Viktor mindennek az ellenkezőjét csinálta: úgy forintosította a devizahiteleket, hogy azzal a bankok járjanak jól, majd olyan mentőcsomagokat alkotott, amelyek csak a legtehetősebb 10%-nak jelentettek kiutat az adósságcsapdából. 10 devizahitelesből 9 a mai napig nem kapott semmilyen segítséget ettől a kormánytól, jóformán csak azokat sikerült - idézőjelben - “megmenteni”, akiknek valójában nem is volt szükségük hitelre a lakás- vagy házvásárláshoz. Az én kormányom az embereket fogja képviselni a devizahitelek ügyében.” – mondta a politikus. 

RSS
Kapcsolódó politikusok