Dr. Komáromi Zoltán: Sok tízmilliárdos adóssággal küzdenek a kórházak - Azonnali konszolidációra van szükség

2021.09.01.

Dr. Komáromi Zoltán: Sok tízmilliárdos adóssággal küzdenek a kórházak - Azonnali konszolidációra van szükség

Dr. Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa, valamint a párt jelöltje az ellenzéki előválasztáson, szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Orbánék kormányzása alatt az egészségügy több szempontból is kritikus helyzetbe került.

„Ezek közül az egyik a kórházak eladósodása. 2021-ben soha nem látott módon növekszik az állami kórházak adósságállománya. A legutóbbi adatok szerint másfél éves csúcson van az intézmények összes tartozása, a beszállító cégek pedig, teljesen érthető módon egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. Erre a Covid-válság is rátett még egy lapáttal. Az őket képviselő szakmai szervezetek már több alkalommal fordultak segítségért a kormányhoz, de nem sikerült semmiféle reakciót kicsikarniuk, márpedig a helyzet tarthatatlan lesz.” – foglalta össze a politikus.

Komáromi Zoltán kijelentette, a Demokratikus Koalíció azonnali konszolidációt követel a kormánytól.

„Elfogadhatatlan, hogy az amúgy is túlterhelt egészségügyi intézményeknek még az adósságokkal is meg kell küzdeniük, ahogyan az is elfogadhatatlan, hogy a beszállító cégek sora menjen tönkre. Hosszú évek óta küzdenek a magyar kórházak a folyamatos adóságokkal, a kormány mégsem tesz semmilyen lépést azért, hogy ezt a problémát egyszer és mindenkorra megoldja. Mi, európai magyarok a 2022-es országgyűlési választás után, a Dobrev Klára vezette kormánnyal meg fogjuk oldani, ami Orbánékat több, mint tíz éve hidegen hagyja. Mi ugyanis Orbánékkal ellentétben úgy gondoljuk, hogy az egészségügy pont az a terület, ami megérdemli a segítséget.” – fogalmazott a DK jelöltje.

Komáromi Zoltán arra is emlékeztetett, hogy a kormány már tavaly is kénytelen volt konszolidálni a kórházak adósságait, mégpedig két alkalommal is. 2021-ben viszont már sokkal súlyosabb a helyzet, a szakértők szerint legalább 50 milliárdos konszolidációra lenne szükség.

„Ezt a hatalmas eladósodást nem lehet egyébként csak a Covid miatti plusz kiadásokra fogni, hiszen feketén-fehéren látszik, hogy a fekvőbeteg ellátás évek óta alul van finanszírozva. A beszállító cégek pedig hatalmas nyomás alatt vannak, és az ő problémáikat, valamint a folyamatos eladósodást nem lehet megoldani azzal, ha csak a réseket tömik be, mert a rendszer előbb-utóbb össze fog omlani. Hosszú távú megoldásokra lenne szükség a pozitív változáshoz, de ezt Orbánéktól már igazából nem is várja senki.” – jelentette ki a politikus.