Barion Pixel
Dobrev Klára, Arató Gergely: Visszaállítjuk a pedagógusszakma becsületét!

Dobrev Klára, Arató Gergely: Visszaállítjuk a pedagógusszakma becsületét!

2021.08.31.

Dobrev Klára, Arató Gergely: Visszaállítjuk a pedagógusszakma becsületét! 



Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje és Arató Gergely, a párt képviselőjelöltje az őszi ellenzéki előválasztáson keddi sajtótájékoztatójukon hívták fel a figyelmet a pedagógusok helyzetére. 

 

Arató Gergely úgy fogalmazott, talán nem túlzás azt mondani, hogy a pedagógusok és a tanárok életük legnehezebb évén vannak túl, hiszen egyszerre kellett dacolniuk a vírussal és a kormány által soha ki nem dolgozott digitális oktatás viszontagságaival. 

 

„Ők a vírus alatt is a hátukon vitték a jövő generációinak oktatását, köszönetet mégsem kaptak ezért az áldozatos munkáért, sőt a béreiket továbbra is a 2014. évi minimálbérből számítják. Mintha a tanárok számára megállt volna az idő, és a boltban nem a mai árakat kellene fizetniük, hanem a 7 évvel ezelőttieket. Nagyon is érthető az elégedetlenségük. Hiába vannak túl életük legnehezebb évén, mára teljesen világossá vált, hogy az Orbán-rendszerben a pedagógusszakma elvesztette a becsületét és az alapvető megbecsülését is. Ennek köszönhető, hogy holnap úgy indul el az az új tanév az egész országban, hogy több ezer pedagógus is hiányozhat az iskolákból.” – foglalta össze a politikus. 

 

Ismertette, arról, hogy mi jelenti a kiutat ebből a helyzetből, a mai napon Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje egyeztetett az érintettek szervezeteivel és a szakszervezetekkel. 

 

„A Dobrev Klárával történő mai egyeztetésen képviseltette magát a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége és természetesen a Magyar Szakszervezeti Szövetség is.” – mondta Arató. 

 

Dobrev Klára a szót átvéve kijelentette, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöljeként arról biztosította a tanárok és pedagógusok érdekképviseletét, hogy ha ő lesz a miniszterelnök, akkor még sokat fogják látni egymást és sok ilyen egyeztetésük lesz még, hiszen a jó kormányzás nulladik lépése az, hogy egy döntés előtt mindig meghallgatják az érintetteket is. 

 

„Ez a kormány ezt évek óta elmulasztja, ennek látjuk is az eredményét. A teendőket illetően nem volt köztünk különösebb vita, amikor elmondtam, hogy mire készülök. Arra, hogy egy 5 éves béremelési programban visszaadjuk az elmaradt béremeléseket, és a vetítési alapot újra a mindenkori minimálbérhez kötjük. Nem a 2014-eshez, nem az 1996-oshoz vagy más, önkényesen kiválasztott minimálbérhez, hanem a mindenkori, aktuális minimálbérhez.

 

Arra készülök, hogy visszaállíjuk az egységes közalkalmazotti védelmet minden oktatásban dolgozó számára, és egyértelműen meghatározzuk a pedagógusok kötelező óraszámát a Közoktatási törvény szabályainak megfelelően. A kötelező óraszám felett ellátott tanórák, foglalkozási órák túlóraként kerülnek kifizetésre. Aki többet dolgozik, az keressen is többet, ez így igazságos.

 

Arra készülök, hogy felülvizsgáljuk a pedagógusok előmeneteli rendszerét és a jelenlegi, minden szempontból alkalmatlan minősítési és tanfelügyeleti rendszert megszüntessük.” - sorolta a DK miniszterelnök jelöltje. 

 

Dobrev Klára hozzátette, röviden összefoglalva arra készül, hogy sikeressé tegyék a fiainkat és lányainkat, ehhez pedig egy sikeres közoktatáson keresztül vezet az út. 

 

„Ehhez sikeres, elégedett és megfelelő munkakörülmények között dolgozó tanárok és pedagógusok, valamint sikeres közoktatás kell. És ha megbecsült és sikeres tanárok, egy sikeres közoktatási rendszerben sikeres felnőtteket nevelnek a gyerekeinkből, akkor lesz sikeres a haza is. Én erre készülök és ezért egyeztettem ma a tanárokkal.” – mondta zárásként a politikus. 

RSS
Kapcsolódó politikusok