Dr. Komáromi Zoltán: A 17. helyre csúszott vissza Magyarország az EU-s átoltottsági listán - Az Orbán-kormány elvesztegette az egész nyarat

2021.08.27.

Dr. Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa, valamint jelöltje az ellenzéki előválasztáson, pénteki sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a koronavírus-járvány első hullámának kitörése óta újra és újra bebizonyosodik, hogy Orbánék nem képesek kezelni a veszélyhelyzetet.

„Sem a védekezés, sem a megelőzés, sem a járvány kezelése nem volt megfelelő, ahogyan később a védőoltások kezelése sem. Számtalan hiba csúszott a rendszerbe, és nyáron végleg megtorpant a tömeges oltás. Eközben Európa más országaiban nem állt meg az élet, gőzerővel oltottak, tekintettel arra, hogy a különböző mutánsok, így például a delta variáns rendkívül veszélyes.” – foglalta össze a politikus, hozzátéve, Orbánék mégsem szorgalmazzák az oltás felpörgetését, mintha soha nem is lett volna járvány.

Komáromi Zoltán kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint egyértelműen Orbánéknak köszönhető, hogy Magyarország a 17. helyre csúszott vissza az Európai Uniós átoltottsági listán.

„A kormány szokás szerint a magyarok életével játszik, amikor leállítja a tömeges oltást. Az ő hibájuk az is, hogy az emberek bizalma már jóval korábban megrendült, hiszen a sorozatos mellébeszélésnek, a tájékoztatás hiányának, a keleti vakcinákkal kapcsolatos bizonytalanságnak egyértelműen nem is lehetett más eredménye, minthogy csak a bizalmatlanság fokozódik. Mi, európai magyarok felháborítónak tartjuk azt a következetlenséget, ahogy a kormány kezelte az egész koronavírus-járványt és a védőoltás kérdését.” – magyarázta a DK jelöltje.

Komáromi arra is kitért, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint az uniós átlaghoz képest is leszakadóban vagyunk: miközben az EU egészére vetítve a felnőttek 75,5 százalékának adtak be legalább egy dózis vakcinát, addig hazánkban csak 67,4 százaléknak.

„A teljes védettséghez ajánlott adagot az Európai Unióban 66,8 százalék kapta meg, ám itthon csak 64,8 százalék ez az arány. Ezek a számok különösen tragikusak annak tükrében, hogy Orbánék még korábban azzal büszkélkedtek, hogy Magyarország Európa élvonalában van. Azzal viszont, hogy júniusra szinte minden korlátozást feloldottak az oltatlanok számára, azt érték el, hogy aki addig nem vette fel az oltást, már nem is tartotta ezt szükségesnek.” – hangsúlyozta a politikus. Zárásként kiemelte, a szakértők megállás nélkül figyelmeztetnek, hogy a vírus variánsok súlyos, negyedik, hullámot hozhatnak, aminek katasztrofális következményei lesznek az oltatlanokra nézve.