Szakács László: Egyre kínosabb a Fudan Egyetem ügye – A Demokratikus Koalíció követeli a kínai kémképzőnek ajándékozott terület felértékelését!

2021.08.26.

Szakács László, a Demokratikus Koalíció jelöltje az ellenzéki előválasztáson sajtótájékoztató keretében emlékeztetett: nagy port kavart fel a hír még nyár elején, hogy a hajdani Nagyvásártelep helyén, a tervezett rekonstrukciót követően, a beígért Diákváros helyett a Fudan Egyetem campusa épülhet meg.

„A kezdeményezés ellen a Demokratikus Koalíció is tiltakozott, hiszen Budapestnek és Magyarországnak nem kínai kémképzőre van szüksége, hanem diáklakásokra, ahol a felsőoktatásban tanulók a méregdrága albérletek helyett élhetnek. Az ügynek azonban van más vonulata is. Az említett terület ugyanis a valamikori Quaestor tulajdonában volt, ide tervezték az úgynevezett Duna-City projektet. A terület egyébként kiváló fekvésű hely, a Duna mellett, remek környezetben, aminek értéke nagyjából 100-120 milliárd forint. Ezt a területet egyébként anno kimenekítették a felszámolásból, egy külön Kft-be, amivel szemben a károsultaknak nem volt követelése.” – foglalta össze a politikus, hozzátéve: a Magyar Állam megvette ezt végül, a Kft végelszámolása során 18 milliárd forintért.

„Még egyszer mondom, ennek a cirka 33 hektáros területnek az értéke 100-120 milliárd forint körül van.” – hangsúlyozta a politikus.

Szakács László közölte, a Demokratikus Koalíció ezért követeli a kínai kémképzőnek ajándékozott terület felértékelését, hadd lássa mindenki, hogy milyen vagyont ajándékozunk – és ajándékoznak a Questor-károsultak – a Fudan Egyetemnek, és végső soron a kínai államnak.

„Mi, európai magyarok ugyanis nem felejtettük el sem a Questor-botrányt, sem a többi simliskedést, és azzal is tisztában vagyunk, hogy Orbánék milyen módszerekkel fosztogatják az országot. Ezt azonban nem hagyjuk szó nélkül, ezért követeljük a terület felértékelését, a 2022-es kormányváltás után felelősségre vonjuk a bűnösöket, a Nagyvásártelepen pedig nem kínai egyetem, hanem magyar Diákváros fog épülni.” – mondta a politikus.

„Nyilván a pár évvel ezelőtti Questor-botrányra mindenki emlékszik. Hat éve folyik az ügy, azóta sincs meg a felelős, de 220 milliárd forint szőrén szálán eltűnt és Polt Péter azóta is üti bottal a nyomát. A 32 ezer károsultból 12 ezer a mai napig egy fillért nem kapott, de a többiek is minimális összeget. Jó szokás szerint jobbára a csókosokat kártalanították, a károsultak többsége egy fillért nem látott még.” – magyarázta a DK jelöltje, majd hozzátette: ehhez képest itt ez az értékes, kimentett terület, amit most csak úgy odadobnak.

„Az én célom, hogy a Questor-károsultak érdekeit képviseljem, hogy hat év után végre kártalanítsák őket, a közvagyont pedig többé ne szétosszák, ellopják, hanem a közösség javára fordítsák – így megépülhetne a tervezett Diákváros, a kínai kémképző helyett.” – mondta zárásként a politikus.