Barion Pixel
Ráczné Földi Judit: A magyar párok külföldre menekülnek a meddőségi klinikák államosítása elől

Ráczné Földi Judit: A magyar párok külföldre menekülnek a meddőségi klinikák államosítása elől

2021.08.25.

Ráczné Földi Judit: A magyar párok külföldre menekülnek a meddőségi klinikák államosítása elől

 

Ráczné Földi Judit, a Demokratikus Koalíció képviselőjelöltje az őszi ellenzéki előválasztáson szerdai sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán-rezsim, miközben plakátokról hirdeti, hogy mennyire családbarát, az élet minden lehetséges területén belegázol a családok magánszférájába, kezdve azzal, hogy ők akarják beszabályozni, hogy mégis mit jelent maga a család fogalma. 

 

„Nem kivétel a meddő párok helyzete sem. Az egyik legfrissebb, felháborító intézkedés a meddőségi klinikák államosítása. A kormány nyári döntése, amely Magyarországon gyakorlatilag betiltotta a magán meddőségi klinikák működését, megdöbbentette és váratlanul érte a párokat és az intézményeket is. Igaz, maga a törvény csak jövő nyártól érvényes, de a hatása már most érezhető: tömegével jelentkeznek külföldi, cseh, szlovák klinikákra a magyar párok.” – foglalta össze a politikus.  

 

Ráczné Földi Judit közölte, a Demokratikus Koalíció szerint elkeserítő, hogy Orbánék családok, párok életét keserítik meg az ésszerűtlen, elvakult, középkori szemléletben meghozott, logikátlan döntésekkel. 

 

„A kormánynak semmi joga nincs beleavatkozni, beszabályozni, hogy a meddő párok hova forduljanak segítségért. Mi, európai magyarok visszataszítónak tartjuk azt, ami 2010 óta Magyarországon családbarát politika címszó alatt zajlik, és a 2022es kormányváltás után megadjuk azt a támogatást minden családnak, amitől Orbánék megfosztották őket az elmúlt több, mint tíz évben.” – jelentette ki a DK jelöltje.  

 

Földi Judit arra is kitért, nem lehet egyébként tudni, hogy egyáltalán mi szükség volt rá, hogy a magán meddőségi klinikák működésének betiltásával rászabadítsák az amúgy is túlterhelt állami rendszerre a gyermekre vágyó párokat. 

 

„A korábbi szabályozás és államosítási hullám után már így is csak három magán intézmény működhetett Magyarországon, ha ők is kiesnek, az állami ellátás nem lesz képes ellátni a feladatot. Ráadásul a gyermekre vágyó meddő párok nem is kérnek az állami ellátásból, hiszen van bőven elég tapasztalatuk arról, hogy ma Magyarországon akár éveken keresztül is küldözgetik a meddő párokat. Arról nem is beszélve, hogy azok is a magánellátáshoz fordultak eddig, akik már kimerítették azt az öt próbálkozást, amit TB finanszíroz.” – magyarázta a politikus. Hozzátette, ezek a párok a jövőben tehát vagy szintén külföldre mennek, vagy elfogadják a „családbarát” magyar kormány döntését, és beletörődnek, hogy valószínűleg sosem lesz gyerekük. 

RSS
Kapcsolódó politikusok