Manhalter Dániel: Több egyetemvárosban tízezer forinttal emelkedtek a bérleti díjak a múlt hónapban, ezért kell a Fudan helyett Diákváros

2021.08.24.

Manhalter Dániel, a Demokratikus Koalíció jelöltje az ellenzéki előválasztáson keddi sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán-rezsim elmúlt több, mint tíz évében elképesztően elszabadultak a hétköznapi élet költségei.

„Érvényes ez a lakhatásra is, az albérletárak elképesztően felkúsztak. Ez súlyosan érinti a felsőoktatásban tanulókat, pályakezdő fiatalokat is. A koronavírus-járvány miatti megtorpanás után, a KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint júliusban országosan 2,7, Budapesten 2,4 százalékkal lettek magasabbak a díjak júniushoz képest, a januári mélypontot pedig már 8 százalékkal múlják felül az árak.” – ismertette a politikus.  Hozzátette, a korábbi évekkel összehasonlítva, például a 2015-ös átlaghoz képest az idén nyáron az országos szinten 38, Budapesten 30 százalékkal voltak drágábbak a lakások. „Ezt pedig nagyon kevés család, vagy frissen végzett fiatal tudja finanszírozni.” – tette hozzá a DK jelöltje.

Manhalter Dániel kijelentette, a Demokratikus Koalíció továbbra is követeli, hogy a Fudan egyetem helyett inkább Diákváros épüljön a hajdani Nagyvásártelep helyén.

„Diáklakásokra ugyanis szükség van, a kínai kémképző azonban senkinek sem hiányzik Magyarországon, leszámítva a keleti diktatúrák iránt erős vonzalmat érző fideszeseket. Mi, európai magyarok elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a magát családbarátnak nevező kormány szó nélkül nézi végig, hogyan nő Magyarországon a szegénység, hány családnak, egyetemistának és pályakezdőnek okoz gondot a lakhatás ma.” – foglalta össze a politikus, majd hozzátette, 2022 után, a Dobrev Klára vezette új kormánnyal ezt a kérdést is megoldják és garantálják, hogy megépül a Diákváros.

Manhalter konkrét számokat is felhozott példaként:

„Budapesten a kiadó lakások és házak bérleti díja augusztus közepén 145 ezer forint volt. Debrecenben, Szegeden és Pécsett a tavalyihoz képest 10 ezer forinttal - 120 ezer, 110 ezer, illetve 100 ezer forintra - emelkedtek a bérleti díjak, de Miskolcon is havi 90 ezer forintért lehet kiadó lakást találni. A felsoroltak pedig, Budapest mellett Magyarország nagy egyetemi városai, ahol évről évre elindul a nagy lakásvadászat, hiszen a kollégiumokba bekerülni szintén nem egyszerű.” – fogalmazott a DK jelöltje, hozzáfűzve, erre jelentene megoldást, ha a Nagyvásártelep helyre tervezett Diákváros és az ehhez hasonlóak országszerte megépülhetnének.