Barion Pixel
Arató Gergely: A kezdő pedagógusbér nem fedezi a lakhatási költségeket sem

Arató Gergely: A kezdő pedagógusbér nem fedezi a lakhatási költségeket sem

2021.08.18.

Arató Gergely: A kezdő pedagógusbér nem fedezi a lakhatási költségeket sem

 

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese és jelöltje az ellenzéki előválasztáson, szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, Magyarországon 2010 óta gyakorlatilag nincsen olyan társadalmi csoport – leszámítva a NER kiszolgálóit, szerencselovagjait és strómanjait – akik ne kerületek volna évről évre mélyebb és kiszolgáltatottabb helyzetbe. 

 

„Az egyik ilyen csoport a pedagógusoké. Tíz év alatt egyre kevesebb megbecsüléssel és egyre kevésbé megfizetve küzdenek a pályán – már akik hajlandóak voltak még megmaradni. Ennek következtében egyre kevesebben választják ezt a hivatást, ami nem meglepő, ha megnézzük egy kezdő pedagógus fizetését. Az Eduline oktatási portál hívta fel rá a figyelmet, hogy a kezdő tanárok és tanítók számára súlyos problémát jelent a lakhatás megoldása, ugyanis miközben a tanárbérek stagnálnak, a lakbérek kitartóan emelkedtek az elmúlt években.” – foglalta össze a politikus. 

 

Arató Gergely közölte, a Demokratikus Koalíció szerint Orbánék szégyene, hogy ma Magyarországon egy kezdő pedagógusnak esélye sincs arra, hogy egyedül fenntartson egy albérletet, arról nem is beszélve, hogy saját lakást vásároljon. 

 

„A Fidesz uralom tíz éve alatt eljutottunk oda, hogy Európa sereghajtóiként egy elképesztően elszegényedett ország szégyenkező lakóiként eltartjuk azt a szűk uralkodó elitet, akik közpénzből szedték meg magukat. Eközben elképesztő tanárhiány uralkodik az országban, jóformán mára már senki sem választja a tanári, tanítói hivatást. Mi, európai magyarok a 2022-es választás után, a Dobrev Klára vezette új kormánnyal megteremtjük a kevesek Magyarországa helyett a sokak Magyarországát, visszaadjuk a pedagógusok becsületét, és olyan béreket fogunk számukra biztosítani, ami méltó ehhez a pályához.” – jelentette ki a DK jelöltje, hozzátéve,  az ország jövőjének egyik kulcsa az oktatásban rejlik, és ezt a jövőt még Orbánék sem lophatják el. 

 

Arató kiemelte, a portál arra is felhívja a figyelmet, hogy a probléma ugyan országszerte fennáll, de a fővárosban különösen súlyos a helyzet. Felhívta a figyelmet, hogy egyrészt a lakhatás költségei Budapesten a legmagasabbak, másrészt a vidéki iskolák több esetben tudnak szolgálati lakást, vagy más lakhatási megoldást biztosítani a pedagógusoknak, a Magyar Falu Program keretében ugyanis száz kistelepülésen építettek szolgálati lakásokat, de Budapesten nem volt ilyen fejlesztés. 

 

„Viszont a fővárosban egy egyszobás albérlet nagyjából havonta 100 ezer forint plusz rezsi, ezt a nettó 150 ezres kezdő fizetésből nem lehet finanszírozni. Orbánék azonban sem a pedagógus béreket nem akarják rendezni, sem a lakhatás kérdését megoldani, holott, ha nem a keleti típusú diktatúrák szolgálnának számukra követendő példaként, akkor számtalan, jól működő mintát láthatnának Európa más országaiban, amik megoldást kínálnak ezekre a problémákra.” – mondta a politikus. 

RSS
Kapcsolódó politikusok