Barion Pixel
Dr. Komáromi Zoltán: Írásbeli kérdéssel fordulunk Kásler Miklóshoz– Mégis mi indokolja, hogy a Honvédkórház sürgősségi osztálya több, mint egy napra leálljon?

Dr. Komáromi Zoltán: Írásbeli kérdéssel fordulunk Kásler Miklóshoz– Mégis mi indokolja, hogy a Honvédkórház sürgősségi osztálya több, mint egy napra leálljon?

2021.08.11.

Dr. Komáromi Zoltán: Írásbeli kérdéssel fordulunk Kásler Miklóshoz– Mégis mi indokolja, hogy a Honvédkórház sürgősségi osztálya több, mint egy napra leálljon? 

 

Dr. Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa, valamint a párt jelöltje az ellenzéki előválasztáson szerdai sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozata szerint szeptember 11-én este nyolc órától szeptember 13. reggel hat óráig teljesen leáll a Honvédkórház központi telephelye.

 

„Ez a leállás nagyjából minden olyan fajta betegséget érint, ami a sürgősségi kategória alá tartozik. Az is kiderült, hogy a leállásól nem a Honvédkórház döntött saját hatáskörében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatta az Nemzeti Népegészségügyi Központot erről. Különösen súlyos adalék az ügyben, hogy ez a fent említett határozat a kieső osztály helyettesítésére olyan intézményeket nevez meg, ahol már eleve problémás a helyzet.” – foglalta össze a politikus, hozzátéve, hogy a leállás időpontja - szeptember 11-én este nyolc órától szeptember 13. reggel hat óráig – történetesen egybeesik azzal az idővel, amikor az Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét rendezik Budapesten. 

 

Komáromi Zoltán közölte, a Demokratikus Koalíció írásbeli kérdéssel fordul Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások miniszteréhez a Honvédkórház ügyében. 

 

„Magyarázatot várunk ugyanis többek között arra, hogy miért döntött a Honvéd Kórház központi telephelyének szeptember 12-én, egész napra történő teljes leállásáról? Véletlen egybeesés-e, hogy ezen a napon celebrálják az Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét Budapesten? Komolyan gondolják-e, hogy a Honvéd Kórház központi telephelye szeptember 12-én csak a pápai misére érkező hívek és turisták ellátásával foglalkozzék? Milyen alternatív megoldási lehetőségeket vizsgáltak meg a Honvéd Kórház központi telephelyének teljes lefoglalásához képest? Készültek-e hatástanulmányok, amelyek a Budapestre érkező tömeg sürgősségi ellátásához szükséges kapacitást becsülték föl? Ha igen, mekkorára becsülték ezek a szükséges kapacitást a különféle típusú sürgősségi ellátásokból? Mi a garancia arra, hogy a helyettesítésre kijelölt kórházak képesek lesznek megbirkózni a rájuk hárított, megnövekedett feladattal?” – sorolta kérdéseit a politikus.  Hangsúlyozta, aggasztó, hogy a jelenlegi katasztrofális egészségügyi helyzetben kiesik egy egész sürgősségi osztály, és felháborítónak, hogy Orbánék a saját vallási mániájuk miatt veszélyezteti emberek életét. 

 

Komáromi arra is kitért, hogy az NNK határozata meg is nevezi azokat a kórházakat, amik ellátják a leállás idején a helyettesítést. 

 

„Az intézmények között van a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és az Uzsoki is. Az előbbiben tavasszal állt le az egyik belgyógyászati osztály, az utóbbiban pedig épp néhány napja jelentették be ugyanezt. Ezek után erősen kétséges, hogy valóban el tudják látni a helyettesítő intézmény szerepét. Kásler Miklóstól egyébként arról is érdeklődtünk az írásbeli kérdésben, hány fő ellátására kötelezett a Honvéd, hiszen nem mindegy, mennyien zúdulnak esetleg az eleve problémásan működő kórházakra.” – sorolta a DK jelöltje, hangsúlyozva, az is fontos kérdés, hány ember várnak a pápai misére, és hogy nem tartanak-e attól, hogy sokszorosan túlbiztosítják a pápai misére érkezők ellátását, veszélyeztetve ezzel a központi régióban élőkét.

RSS