Dobrev Klára: A covidban elhunytak négyötöde kisnyugdíjas volt - A járvány kormányzati félrekezelése miatt haltak meg sokan

2021.08.10.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje keddi sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet, hogy a 24.hu perelte ki azokat az adatokat, amelyek szerint a tavalyi halálozási többlet 90%-át, tehát a járvány áldozatainak 90% százalékát az idősek tették ki.

„Csak 2020 november-decemberében, amikor még híre sem volt a leghalálosabb harmadik hullámnak, 26 ezer nyugdíjas halt meg az országban. Ez valami egészen drámai adat, hiszen 26 ezer nagymamáról, nagypapáról, életét végigdolgozott, tisztességben megőszült idős emberről beszélünk, akiknek a jelentős részét meg lehetett volna védeni egy felkészült járványkezeléssel.” – foglalta össze a politikus.

Dobrev Klára közölte, a Demokratikus Koalíció szerint a járvány kormányzati félrekezelése okozta több tízezer idős honfitársunk halálát.

„Ahogy mindig mindenben, az Orbán-kormány a járványban is az időseket tartotta feláldozhatónak, azt pedig ma már forintra pontosan tudjuk, hogy a nyugdíjas áldozatok rendkívül magas száma 17 milliárd forintos spórolást jelentett a kormánynak a nyugdíjkiadásokban, emberéletek ezrei ide vagy oda. Soha, de soha többé nem fordulhat elő, sem járványban, sem békeidőben, hogy a kormány járulékos veszteségként, feláldozhatóként tekint az idősekre.” – jelentette ki a DK jelöltje, hangsúlyozva, az a kormány, amely nem becsüli az életüket végigdolgozott időseket, és nem védi meg őket egy világjárványban, az a legsúlyosabb bűnt követi el, amit egy kormány csak elkövethet.

Dobrev Klára úgy fogalmazott, a Fidesz sajnos nagyon következetes abban, hogy nem számít nekik az idősek élete, hiszen az időseknek adták a nagyrészben hatástalan kínai vakcinát is, holott éppen nekik nem lett volna szabad ezt adni.

„De így volt ez már tavaly is, amikor éppen az időseknek nem segített átvészelni a válságot és nem nyújtott nekik semmilyen támogatást. Ha emlékeznek, a DK azonnali 50 ezer forintos támogatást követelt az időseknek a megugró élelmiszer- és gyógyszerárak miatt, ezt a Fidesz csuklóból söpörte le az asztalról.” – emlékeztetett a DK politikusa, aki arra is kitért, ma már azt is látjuk, hogy ez is hozzájárulhatott a drámai halálozáshoz: az államkincstár adatai szerint a nyugdíjashalálozás 80%-ban a kisnyugdíjasokat, a havonta 150 ezer forintnál kevesebb nyugdíjból élőket érintette.