Barion Pixel
Ráczné Földi Judit, Balázs Péter: Az Európai Unió környezetvédelmi alapjából 13 milliárdot költöttek betonozásra, miközben pusztul a Velencei-tó – Elég volt a környezetkárosító beruházásokból!

Ráczné Földi Judit, Balázs Péter: Az Európai Unió környezetvédelmi alapjából 13 milliárdot költöttek betonozásra, miközben pusztul a Velencei-tó – Elég volt a környezetkárosító beruházásokból!

2021.08.03.

Ráczné Földi Judit: Az Európai Unió környezetvédelmi alapjából 13 milliárdot költöttek betonozásra, miközben pusztul a Velencei-tó – Elég volt a környezetkárosító beruházásokból!

 

Ráczné Földi Judit, és Balázs Péter, a Demokratikus Koalíció Fejér megyei képviselőjelöltjei az ellenzéki előválasztáson sajtótájékoztató keretében figyelmeztetettek, hogy a Velencei-tó – hazánk harmadik legnagyobb természetes tava – kiváló adottságokkal rendelkező, turisztikai és természeti kincs lehetne. 

 

„Sajnálatos módon néhány éves fellendülés után most megint brutális visszaesés történt a környéken minden szempontból. Hiába van közel a fővároshoz, hiába a Fejér-megyeiek egyik kedvenc célpontja strandoláshoz, mostanra alig néhányan jönnek ide strandolni, sétálni, kikapcsolódni. Nyár elején a halpusztulás, most a rossz vízminőség tartja vissza az embereket attól, hogy ide látogassanak. Márpedig az, hogy ilyen állapotban van az élővíz, nem a tó hibája.” – fogalmazott Ráczné Földi Judit. Emlékeztetett, hogy az utóbbi években, ha visszaemlékszünk rengeteg olyan beruházás, építkezés történt a tó körül, ami finoman szólva nem segítette a környezetvédelem ügyét. 

 

„Mára eljutottunk oda, hogy 13 millió köbméter víz hiányzik a tóból, de a környékbeli víztározókban sincs elég mennyiség ehhez. Mindehhez hozzáteszem, hogy a partot az Európai Unió környezetvédelemre szánt pénzéből betonozták le, arra viszont sajnál a kormány negyven milliárd forintot, hogy helyrehozzák a tó minőségét.” – hívta fel a figyelmet a politikus.  

 

Ráczné Földi Judit közölte, hogy a Demokratikus Koalíció képviselőjelöltjeként tiltakozik a környezetkárosító beruházások, a Fidesz-kormány és a fideszes önkormányzatok által kezdeményzett, uniós pénzből finanszírozott pusztító, gátlástalan építkezések ellen.

 

„A nagyon is létező klímaváltozás közepén nem dughatja senki sem homokba – vagy épp térkőbe – a fejét. Nem azzal fogjuk megállítani a pusztító esőzéseket, soha nem látott viharokat, a Magyarországon egyébként szokatlan hőséget, az évszakok eltolódását, hogy minden fát kivágunk, minden szál füvet kiírtunk és minden szabad területre beállítunk egy betonkeverőt.” – mondta a DK jelöltje, kiemelve, ez nem használ sem a környezetvédelem ügyének, sem a turistáknak. 

 

„A családok nem kisült, ötven fokos placcon akarnak pihenni, hanem árnyékos, kellemes, hűvös vízparton – ahogy azt éveken keresztül tehették. Mi, európai magyarok a 2022-es kormányváltás után a Dobrev Klára vezette új kormánnyal mindent meg fogunk tenni, hogy helyrehozzuk Orbánék rombolását!” – tette hozzá a politikus. 



Balázs Péter a szót átvéve elmondta, Fejér-megyeiként ő is számtalanszor jöttem ide strandolni, pihenni, családdal, barátokkal az elmúlt években. 

 

„A Velencei-tó hozzánk tartozik, épp ezért elképesztően szomorú látni, ahogy haldoklik a víz. És ez bizony a beruházók, a part körüli önkormányzatok felelőtlenségének tudható be. Normális az, hogy az agárdi partvonal végig van térkövezve, amit lehetett lebetonoztak, a vízbe pedig vörösmészkövet és építési hulladékot szórtak? Valóban így kell bánni egy tóval, ami nem csak egy fürdőhely, hanem élő környezet, lakóhelye számtalan növény- és állatfajtának, akik mind részei annak ennek a környéknek?” – tette fel a kérdést a DK-s politikus. Hangsúlyozta, ráadásul a szennyvízelvezetés sincs normálisan megoldva, az egyre gyakoribb nagy esőzéseknél a túlterhelt hálózatból szennyvíz kerülhet a tóba, ami szintén nem segít a helyzeten. 

 

„A fideszes önkormányzatnak pedig arra van esze, hogy megszavazza a térkövezést-betonozást, arra már nincs, hogy fát ültessenek, így legfeljebb a parlagfű él meg, ami szintén nem egy turista-csalogató látványosság. A vízkérdést meg majd oldja meg az ellenzék és a civilek, ahogy akarják, a kormánypárt elverte, ellopta a környezetvédelemre szánt uniós forrásokat, a többi már nem érdekli őket.” – összegezte a politikus, majd visszautalva Ráczné Földi Judit szavaira megerősítette, a kormány ne szavazta meg azt a negyven milliárd forintos támogatást, ami a tó feltöltéséhez szükésges lenne. 

 

Balázs Péter közölte, a Demokratikus Koalíció jelöltjeként felháborítónak tartja, hogy a Fidesz-kormány és a fideszes vezetésű önkormányzatok büntetlenül tehetik tönkre közös természeti kincseinket. 

 

„Itt az ideje felállnunk, és kimondanunk, hogy nem az övék a Balaton, a Fertő-tó, vagy a Velencei-tó, nem betonozhatnak és térkövezhetnek le mindent, nem lehet mindent luxusszállodában és luxusstrandban mérni. Észre kellene venni, hogy a klímaváltozás nagyon is létező probléma, és nekünk kell ellene tenni, amíg még lehet. Mi, európai magyarok a 2022-es kormányváltás után mindent meg is fogunk tenni a Velencei-tó megmentéséért, és valamennyi természeti kincsünkért!” – mondta zárásként Balázs Péter.

RSS
Kapcsolódó politikusok