Varga Zoltán: Veszélyben az egészségügyi ellátás Hajdú-Bihar megyében, mert a mentősöket orvosi ügyeletbe küldik

2021.07.31.

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője és a képviselőjelöltje az ellenzéki előválasztáson sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet: régóta tudjuk, hogy az Orbán-rezsim sajátosan viszonyul az egészségügyhöz.

„Szakmai egyeztetés és logika nélkül hoznak egyik napról a másikra hirtelen döntéseket, amivel csak tovább rombolják az amúgy is instabil rendszert. Most a legújabb az, hogy Hajdú-Bihar megyében orvosi ügyeletbe vezénylik a mentőtiszteket, ahelyett, hogy mentőznének. Így azonban veszélybe kerül az ügyeleti ellátás is, és a mentősök is létszámhiánnyal küzdenek.” – mondta a politikus, hangsúlyozva: ennek a végeredménye a teljes fejetlenség, nem mellesleg veszélyeztetik az ellátásra szoruló betegeket is.

„Ugyanis, ha az ügyelet kap egy riasztást, ahol házhoz kell menniük, akkor szépen bezárják a rendelőt és kiírják, hogy hívják a 112-es segélyhívószámot, mert mit tehetnének? Így tehát, aki saját lábán keresi fel az orvosi ügyeletet, vagy mentőt hív, vagy ellátás nélkül marad.” – mutatott rá a DK frakciószóvivője.

Varga Zoltán kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint óriási felelőtlenség a kormány részéről, hogy már tizedik éve úgy nyúlnak hozzá az egészségügyi ellátórendszerhez, hogy megállás nélkül csak kárt okoznak.

„Már így is több ezer egészségügyi dolgozó menekült el az országból, iszonyatos létszámhiánnyal küzdenek. De Orbánék még mindig tudnak egyet csavarni a katasztrofális helyzeten. Mi, európai magyarok a 2022-es választás után a Dobrev Klára vezette új kormánnyal arra készülünk, hogy 9000 új ápolót, 3000 új orvost, valamint 500 új háziorvost állítsunk munkába. Mi ugyanis európai színvonalú egészségügyi ellátást szeretnénk biztosítani a magyaroknak, nem káoszt és kapkodást.” – ismertette a politikus.

Varga Zoltán felidézte, július elején jelentették be, hogy Hajdú-Bihar megyében elindul a sürgősségi ügyeleti modellprogramja, és a tervek szerint az egész országban átállnak majd erre a típusú ellátásra.

„Én azonban aggasztónak találom, hogy egy szemmel láthatóan nem egészen kiforrott, kidolgozott koncepciót a Hajdú-Bihar megyében élőkön teszteljenek, aztán vagy működik, vagy nem. Egyrészt nem gondolom, hogy a megyénkre kísérleti laboratóriumként kellene tekinteni, másrészt itt betegek életéről van szó, és ez pedig nem játék. Nem lehet az itt élők életével, egészségével szórakozni, ahogyan nem lehet az egészségügyi ellátórendszeren tátongó lyukakat sem betömni ilyen és ehhez hasonló látszatintézkedésekkel.” -figyelmeztetett Varga.