Barion Pixel
Vadai Ágnes: A DK miniszterektől és Polt Pétertől vár választ, hogy melyikük felügyelete alá tartozó szervnél vásárolták meg a Pegasus nevű kémprogramot?

Vadai Ágnes: A DK miniszterektől és Polt Pétertől vár választ, hogy melyikük felügyelete alá tartozó szervnél vásárolták meg a Pegasus nevű kémprogramot?

2021.07.23.

Vadai Ágnes: A DK miniszterektől és Polt Pétertől vár választ, hogy melyikük felügyelete alá tartozó szervnél vásárolták meg a Pegasus nevű kémprogramot? 

 

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztató keretében emlékeztetett rá, hogy vasárnap délután kirobbant az újkori magyar demokrácia legsúlyosabb botránya, a fideszes lehallgatási botrány. 

 

“Az már most biztos, hogy az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust magyar célszemélyek, többek között független magyar tényfeltáró újságírók, üzletemberek és ismeretségi körük és legalább egy polgármester megfigyelésére is felhasználták. Sőt, a nemzetközi tényfeltárási projekt részeként napvilágra került ügyből azt is megtudhattuk, hogy a kutatás során számos olyan közvetett bizonyítékot találtak, amelyek arra utalnak, hogy a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak.” - foglalta össze a politikus. Hozzátette, azt azonban mind a mai napig nem tudjuk, hogy mely szervek és milyen célból vásárolták meg azt a szoftvert, amit sajtóhírek szerint Magyarországon arra használtak fel, hogy illegális eszközökkel megfigyeljék és lehallgassák az ellenzéket és a szabad sajtó maradékát.

 

Vadai Ágnes közölte, a Demokratikus Koalíció nevében írásbeli kérdéssel fordul ahhoz a hat emberhez, akik az ilyen titkos információgyűjtésre jogosult szerveket felügyelik. 

 

“Név szerint Pintér Sándor belügyminiszterhez, Varga Judit igazságügyi miniszterhez, Szijjártó Péter külügyminiszterhez, Gulyás Gergely kancelláriaminiszterhez, Polt Péter legfőbb ügyészhez és Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez, hogy megtudjuk: melyikük törvényességi felügyelete alá tartozó szervnél vásárolták meg a Pegasus nevű kémprogramot?  Használták-e a Pegasust magyar újságírók és üzletemberek megfigyelésére ezeknél a szerveknél? Egy ilyen eset ugyanis nem történhet meg következmények nélkül egy európai országban – tényfeltáró újságírókat megfigyelni és lehallgatni ugyanis csakis a legsötétebb diktatúrákban szokás.” - magyarázta Vadai. Hangsúlyozta, aki egy külföldön vásárolt kémszoftverrel figyelteti meg saját állampolgárait, az a hazát árulja el.

 

Vadai Ágnes emlékezetett, hogy a botrány kirobbanása után másnap írásbeli kérdéssel fordult a miniszterelnökhöz, hogy megtudja: hány embert hallgatott le és figyelt meg a kormány, ki adott utasítást ezekre a megfigyelésekre, és ki fog ezek után lemondani. 

 

“Egyúttal azt is kezdeményeztem, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság együtt ülésezzen a Honvédelmi Bizottsággal, és hallgassuk meg Varga Judit igazságügyi minisztert, Pintér Sándor belügyminisztert és Orbán Viktort is. Sőt, a Demokratikus Koalíció hivatali visszaélés gyanújával tett feljelentést a fideszes lehallgatási botrányban.” - sorolta a politikus. 

 

“Ám ahogy az már lenni szokott, a miniszterelnök kétségbeesésében újabb harcot hirdetett Brüsszel ellen, hogy ne kelljen szembenéznie az egyre dagadó nemzetközi botránnyal, miniszterei és államtitkárai, valamint a papíron független, a valóságban azonban a Fidesz által kézivezérelt állami szervek vezetői pedig azóta is össze-vissza beszélnek, és próbálnak terelni, hogy ezzel a halogatással védjék a mundér még megmaradt becsületét.” - mondta zárásként Vadai Ágnes.

RSS
Kapcsolódó politikusok