Barion Pixel
Ráczné Földi Judit: Újabb ellenzéki várost büntet a kormány - Ezúttal Dunaújvárostól veszik el milliárdos adóbevételét

Ráczné Földi Judit: Újabb ellenzéki várost büntet a kormány - Ezúttal Dunaújvárostól veszik el milliárdos adóbevételét

2021.06.29.

Ráczné Földi Judit: Újabb ellenzéki várost büntet a kormány - Ezúttal Dunaújvárostól veszik el milliárdos adóbevételét

 

 

Ráczné Földi Judit, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja és jelöltje az ellenzéki előválasztáson, keddi sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet, hogy egy hétfő esti kormányrendelet értelmében a gödihez hasonló különleges gazdasági övezet hoztak létre Iváncsa, Rácalmás, Adony és Kulcs területén, a dél-koreai SK Innovation új akkumulátorgyárának tervezett helyszínén. 

 

„A kijelölt területeket így a a fideszes vezetésű megyei önkormányzat szerzi meg, ettől fogva az itt működő cégek a megyének fizetik majd az iparűzési adót, amit szétosztanak az érintett települések között. Ezzel a lépéssel az ellenzéki vezetésű Dunaújváros elesik az eddig neki járó milliárdos bevételektől, mert egyetlen kiemelt beruházás sem fekszik Dunaújváros területén, a különleges gazdasági övezetekről szóló törvény pedig kizárja, hogy az övezet területe megyei jogú város közigazgatási területére kiterjedjen.” – magyarázta a politikus, hozzátéve, ráadásul a városnak – Gödhöz hasonlóan - innentől nem lesz beleszólása semmiféle tervezett beruházásokba, mert a fideszes többségű megyei önkormányzat hatásköre lesz ez is. 

 

Ráczné Földi Judit közölte, hogy a Demokratikus Koalíció szerint szégyen, hogy a kormány egy tollvonással újabb ellenzéki vezetésű várost fosztott meg milliárdoktól. 

 

„Orbánéknak semmi más céljuk nincs, mint büntetni azokat az önkormányzatokat, akik nemet mondtak a fideszes vezetésre. A kormány módszeresen vérezteti ki ezeket a városokat, miközben a saját kegyeltjeikhez öntik a pénzt. Mi, európai magyarok a 2022-es kormányváltás után, a Dobrev Klára vezette új kormánnyal vissza fogjuk adni az önkormányzatoknak a jogaikat, és sarcolás helyett segíteni fogjuk őket, hogy működhessenek. A mi célunk ugyanis, hogy fejlett, európai települések legyenek Magyarországon, ne kivéreztetett, elkeseredetten a túlélésért küzdő falvak és városok.” – foglalta össze a DK jelöltje. 

 

Ráczné Földi Judit arra is kitért, hogy a városban egyébként hónapok óta tartottak ettől a lépéstől, egészen pontosan májusban szivárgott ki a kiemelt gazdasági övezetté nyilvánítás ötlete. 

 

„Dunaújváros polgármestere már akkor felhívta a figyelmet, hogy ezzel a lépéssel minden egyes dunaújvárosi lakó zsebéből 100 ezer forintot vesz ki a kormány. Orbánék kirabolják az embereket és kirabolják a várost is szemrebbenés nélkül. A 2019-es választások óta folyamatosan büntetik az ellenzéki vezetésű városokat, amit lehet elvonnak tőlük, gondoljunk csak az iparűzési adókra. Holott a járvány alatt ezek a városok, így Dunaújváros is, bőven bizonyították, hogy rendkívül hatékonyan tudnak működni, hiszen a kormány bármilyen támogatása nélkül álltak helyt a koronavírus alatt.” – emlékeztetett a politikus, hozzátéve, Orbánék viszont újabb és újabb módszereket fognak kiötölni, amivel büntethetik őket, de erre már nem sok idejük van. 

RSS
Kapcsolódó politikusok