Barion Pixel
Dobrev Klára és Benedek Szilveszter: Több mint 5 milliárd forint uniós agrártámogatás jutott a leggazdagabb fideszes oligarcháknak és rokonoknak

Dobrev Klára és Benedek Szilveszter: Több mint 5 milliárd forint uniós agrártámogatás jutott a leggazdagabb fideszes oligarcháknak és rokonoknak

2021.06.22.

Dobrev Klára és Benedek Szilveszter: Több mint 5 milliárd forint uniós agrártámogatás jutott a leggazdagabb fideszes oligarcháknak és rokonoknak 

 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje és Benedek Szilveszter, a párt jelöltje az ellenzéki előválasztáson, kedden közös sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet: az Európai Unió kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a Közös Agrárpolitika keretein belül minden európait támogasson, aki a mezőgazdaságból él. 

 

„Ez minden évben komoly összegeket emészt fel az európai adófizetők közös pénzéből, és ezzel egészen addig nincs is baj, amíg ezek a pénzek azokhoz kerülnek, akik valóban a földből, állattartásból vagy növénytermesztésből élnek. Az EU Költségvetési Ellenőrző Bizottsága most átvilágíttatta ezt a rendszert, ezen belül is a 2018-as évet, és kiderült, hogy Magyarországon a területalapú támogatásoknak a nagy részét is fideszes oligarchák és rokonok szerezték meg. Mi vettük a fáradtságot, és végigvettük, hogy mely cégek mögött kik húzódnak meg, az összkép pedig lesújtó.” – foglalta össze a DK miniszterelnök-jelöltje. 

 

Dobrev Klára ismertette, a listát Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc vezetik, mindketten több mint 2 és fél milliárd forintot kaptak így az EU-tól. Nem összesen, hanem külön-külön, csak 2018-ban.

 

„Feltűnik Nyerges Zsolt, Simicska Lajos egykori jobbkeze is, aki hű maradt a Fideszhez, ő közel félmilliárd forint földalapú támogatást kapott. Ahogy megtaláljuk a nyertesek között Lázár Jánost is, az ő kormánybiztossága alá tartozó Mezőhegyesi Ménesbirtok ugyanis több mint 300 millió forint területalapú támogatást kapott, annak ellenére, hogy a Magyar Állam is rendre milliárdokkal halmozza el, tavaly például 8 és fél milliárd forintot kaptak nemzeti öntözési mintaprogramra.” – magyarázta Dobrev, arra is felhívva a figyelmet, hogy Lázár János egyik rokona is szerepel a listán, Lázár János nagybátyja ugyanis szintén több mint 300 millió forintot kapott így.

 

Dobrev Klára közölte, az Európai Parlament alelnökeként úgy látja, hogy ennél jobb bizonyíték nem kell arra, hogy felülvizsgálják a területalapú támogatások rendszerét. 

 

„Ahogy a többi uniós pénz, úgy ez sem kerülhet oligarchák, politikusok és rokonok kezébe. A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjeként pedig azt tudom ígérni a fideszes földesuraknak, nagybirtokosoknak és kiskirályoknak, hogy 2022 után azoké lesz minden mezőgazdasági támogatás, akik valóban a földből élnek. Fel fogjuk forgatni a jelenlegi, fideszes nagyvállalatokra és rokonokra kitalált agrártámogatási rendszert azokért, akik valóban a föld megforgatásából élnek.” – sorolta a DK miniszterelnök-jelöltje. 

 

Benedek Szilveszter, a DK Agrárkabinetjének vezetője, a DK pápai előválasztási képviselőjelöltje a szót átvéve közölte, aki mezőgazdaságból él, az pontosan tudja, hogy mi ma a legnagyobb baj. 

 

„Az Orbán-rendszer minden lehetséges eszközzel egy szűk kört, a fideszes kiváltságos keveseket támogatják, miközben az agráriumból élő magyar családi vállalkozások és kistermelők semmit sem látnak ezekből a pénzekből. Így van ez Devecsertől Pápáig, ezt meséli nekem az összes Veszprém megyei gazdálkodó is, és nyilvánvalóan így van ez az egész országban.” – fogalmazott a politikus. 

 

Benedek Szilveszter kijelentette, a Demokratikus Koalíció Agrárkabinetjének vezetőjeként és a DK pápai előválasztási képviselőjelöltjeként arra készül, hogy 2022 után Dobrev Klára segítségével egy teljesen új agrártámogatási rendszert vezetnek be. 

 

„Nem az egyébként is leggazdagabb nagyvállalkozókat kell támogatni, hanem azokat az embereket, akik még sötétben kelnek fel, hogy ellássák az állataikat és megműveljék a földjüket. A kormányváltás után őket kell támogatni, és rájuk; a kistermelőkre, a családi vállalkozásokra, a kisebb társulásokra kell szabni az agrártámogatási rendszert.” – mondta zárásként Benedek Szilveszter.

RSS
Kapcsolódó politikusok