Barion Pixel
Megdöbbentően alacsony a magyar pedagógusok fizetése - Európai összehasonlítás

Megdöbbentően alacsony a magyar pedagógusok fizetése - Európai összehasonlítás

2021.06.21.

Megdöbbentően alacsony a magyar pedagógusok fizetése - Európai összehasonlítás

 

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese és a párt jelöltje az ellenzéki előválasztáson hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ahogyan az egészségügyben, úgy az oktatásban is folyamatosan, évek óta nyomják többen a vészcsengőt Magyarországon. 

 

„Orbánéknál azonban siket fülekre találnak, őket nem érdekli a figyelmeztetés. A Fidesz-kormánynak nem lényeges, hogy mekkora létszámhiány van a pedagógusoknál, nem érdekli őket, hogy a gyerekek évről évre rosszabbul teljesítenek a különböző felméréseken, nem érdekli őket, hogy ki fog természettudományos tárgyakat tanítani a következő években, ahogy a még pályán maradt pedagógusok segélykiáltását sem hallják meg.” – foglalta össze a politikus. Hangsúlyozta van ok a kétségbeesésre: a Pénzcentrum cikkében összesítette a vonatkozó OECD adatokat. 

 

„Ezek alapján Magyarországon a középiskolai tanárok keresete mindössze 70 százaléka a más felsőfokú végzettségű munkavállalók keresetének. Ez pedig a harmadik legrosszabb az OECD tagországok között.” – ismertette a DK jelöltje.  

 

Arató Gergely kijelentette: a Demokratikus Koalíció szerint megdöbbentő, hogy az Orbán-rezsim ilyen kevésre becsüli a magyar tanárokat, hogy ennyire semmibe veszi a pedagógusok áldozatos munkáját. 

 

„Mi, európai magyarok felháborítónak tartjuk, hogy míg a vadászati világkiállításra csorognak el a milliárdok; míg gyepszoláriumra, és foci EB-re költik a közpénzt, addig a tanárokat olyan mértékben kiszolgáltatottá teszik, megalázzák a semmi fizetéssel, hogy csoda, ha valaki még ezek után a pályán marad.” – hangsúlyozta Arató. Arra is kitért, hogy a 2022-es kormányváltás után a Dobrev Klára vezette új kormány a pedagógusok helyzetét is újra fogja gondolni, és méltó fizetést fog adni annak, aki a következő generációkat oktatja. 

 

Arató Gergely elmondta, különösen most, hogy a tanárok a koronavírus-járvány során mindent megtettek azért, hogy digitális formában is helytálljanak, sőt, nemegyszer lelkileg is igyekeztek segítséget nyújtani a bezártság miatt szenvedő gyerekeknek, szembetűnő, hogy a jelenlegi kormány mennyire nem becsüli őket. 

 

„További elképesztő adat, hogy az EU23 országok tanárai közül a magyar középiskolai tanárok a legkevésbé megbecsültek anyagilag, a más hasonló képzettségűekhez képest. Magyarul, míg a Fidesz-kormány tagjai helikopterrel száguldoznak, jachtokon élvezik a nyarat, vagy épp a VIP-páholyokban hűsölve élveik a meccset, a magyar tanároknak arra sem futja, hogy leugorjanak egy napra a Balatonra. Ők biztosan nem fognak a térképre bökve dönteni arról, hol nyaraljon a család, nem úgy, mint például Szijjártó Péter, aki nemrég büszkélkedett el ezzel.” – mondta zárásként a politikus.  

 

RSS
Kapcsolódó politikusok