Dobrev Klára: Nyolc és fél éves szinten az infláció - Egyre drágább a megélhetés az országban

2021.06.09.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje szerdai sajtótájékoztatóján ismertette: a ma reggel megjelent adatok szerint májusban 5,1%-kal emelkedtek az árak, ezzel pedig az infláció 8 és fél éves rekordon áll.

„Nem véletlen, hogy hónapok óta azt érezzük, egyre több pénzt hagyunk ott a boltban és a benzinkúton, és egyre kevesebb dologra elég a fizetésünk, nyugdíjunk. Csak hogy egy pár példát mondjak: egyetlen év alatt közel 25%-kal lett drágább az étolaj és közel 9%-kal a tojás. A legjelentősebb drágulás ugyanakkor az üzemanyagoknál történt, ez több mint 36%.” – sorolta a politikus, hozzátéve, mivel minden terméket szállítmányozni kell, a magas üzemanyagárakat mindannyian megfizetjük, bármit is veszünk.

Dobrev Klára közölte, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjeként egyértelműnek látja, hogy mit kell majd tenniük 2022 után: rövid távon erős és stabil forintra, középtávon pedig az euró mihamarabbi bevezetésére van szükség.

„Szándékosan nem hosszútávot mondtam, mert látjuk, hogy az mit jelent: a korábbi ígérgetések után a magyar kormány már meg sem jelöli az euróbevezetés tervezett évét, mert tervben sincs a magyar euró. Ez azt jelenti, hogy ha az Orbán-rendszer marad, akkor marad a harmatgyenge forint és a követhetetlen drágulás is. Látjuk, hogy mit tett a forinttal Orbán Viktor és Matolcsy György, ebből pedig mára az egész országnak elege van.” – magyarázta Dobrev, aki arra is kitért, ha ő lesz a miniszterelnök, akkor lesz magyar euró, méghozzá a lehető leghamarabb.

A DK jelöltje úgy fogalmazott, azok, akik 10 éve fel voltak háborodva a 300 forintos benzináron, lassan elérik, hogy 500 forintot fizessünk egy liter üzemanyagért a tankoláskor.

„Azok, akik 10 éve gyengének nevezték a forintot 270 forintos euróárfolyamnál, mára elérték, hogy 350 forintba kerül egy euró. Ez az életünk minden pillanatában súlyosan érint minket, legyen szó autóvásárlásról, műszaki cikkekről, nyaralásról vagy mint látjuk, akár a hétvégi bevásárlásról. A fizetésünk hónapról-hónapra egyre kevesebbet ér, a nyugdíjból élők egy jelentős része pedig már hosszú hónapok óta alig-alig jön ki a nyugdíjából.” -sorolta Dobrev Klára, kiemelve, ez nem fenntartható, a változás elkerülhetetlen.