Barion Pixel
Dobrev Klára: Újabb európai parlamenti választási ígéretem teljesült - Jön a nemzetközi multiadó

Dobrev Klára: Újabb európai parlamenti választási ígéretem teljesült - Jön a nemzetközi multiadó

2021.06.07.

Dobrev Klára: Újabb európai parlamenti választási ígéretem teljesült - Jön a nemzetközi multiadó 



Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje az őszi ellenzéki előválasztáson hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az európai parlamenti választási kampányban többek között azt mondta, hogy szükség van egy európai multiadóra, mert véget kell vetni annak, hogy éppen a legnagyobb, leggazdagabb cégek kerülik el az adófizetést valamelyik európai adóparadicsomban. 

 

„Nem kell egy példáért messzire mennünk, az Orbán-kormány multibarát politikája miatt nálunk is kirívóan kevés adót fizetnek a legnagyobb és leggazdagabb multicégek, akik nem mellesleg stratégiai partnerként még ebből is jelentős kedvezményeket kapnak a kormánytól. Ami az elmúlt napokban történt, az joggal lesz a történelemkönyvekben: a világ vezető hatalmai a G7-en megállapodtak, hogy lesz multiadó, méghozzá globálisan.” – foglalta össze a politikus. 

 

Dobrev Klára hangsúlyozta, ez azt jelenti, hogy nem csak Magyarországon és nem csak Európában, hanem az egész világon meg fogják adóztatni azokat a multicégeket, amelyek ma minden eszközzel megpróbálják elkerülni az adófizetést. 

 

„Az elfogadott javaslat nagyon világosan fogalmaz: minden multicégnek ott kell majd adóznia, ahol nyereséget termel, így a Magyarországon termelt profit után is Magyarországon kell majd adót fizetni. Multibarátság ide, stratégiai partnerség oda, a legnagyobb cégeknek a jövőben Magyarországon is adót kell fizetniük. Az európai minimálbér mellett tehát ebben az ügyben is hatalmas lépést tettünk előre, hiszen a globális multiadó már ott van az Európai Parlament asztalán is. A DK miniszterelnök-jelöltjeként én egy olyan Magyarországot képviselek, ahol a nagyobb vagyon nagyobb felelősséggel jár, míg kormányzati segítségre léppen a legkisebbek, a KKV-k és a családi vállalkozások számíthatnak.” – magyarázta a DK jelöltje, hozzátéve: a magyar vállalkozásokkal fognak stratégiai partnerséget kötni, nem pedig azokkal, akik egyébként is a legjobb helyzetben vannak.

 

Dobrev Klára úgy fogalmazott, kétségtelen, hogy nagyon sok egyeztetésen és vitán vannak túl ebben az ügyben is. 

 

„Tudtam, hogy nem lesz könnyű, hiszen a multiadónak számos ellenérdekeltje van, köztük kormányok, valamint a legnagyobb és legbefolyásosabb világcégek is. De azt is tudtam, hogy nem nézhetjük tovább tétlenül, ahogy egy magyar vállalkozás arányaiban több adót fizet, mint a legnagyobb multicégek.” – sorolta Dobrev, kiemelve, ez nem csak jelentős kárt okoz az országnak, hiszen a be nem fizetett adók a mi iskoláinkból és kórházainkból fognak hiányozni, hanem igazságtalan a magyar vállalkozásokkal szemben is, akik nem tudják a cégüket valamelyik adóparadicsomba menekíteni, hogy elkerüljék a hazai adózást.

RSS
Kapcsolódó politikusok