Barion Pixel
Dobrev Klára: Hét év alatt 15 milliárd forinttal gazdagodott az Orbán család - 2022 után egy állami vezető és családtagja se juthasson állami támogatáshoz

Dobrev Klára: Hét év alatt 15 milliárd forinttal gazdagodott az Orbán család - 2022 után egy állami vezető és családtagja se juthasson állami támogatáshoz

2021.06.04.

Hét év alatt 15 milliárd forinttal gazdagodott az Orbán család - 2022 után egy állami vezető és családtagja se juthasson állami támogatáshoz 

 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki előválasztáson pénteki sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet: a G7 oknyomozó portál gyűjtötte össze, hogy az Orbán-család hogyan söpört be csak az elmúlt 7 évben 15 milliárd forint közpénzt. 

 

„Az a miniszterelnök, aki bérből és fizetésből élőnek nevezte magát egy hete a Kossuth-rádióban, valójában milliárdossá tette az egész családját a kormányzása alatt. Igazat mond a miniszterelnök, amikor azt mondja, hogy egy családbarát kormányt vezet, csak sajnos a saját családjára gondol. Amíg a tisztességes sokak tehát egyre kevesebb pénzből élnek az országban, addig a kiváltságos kevesek egyre nagyobb vagyonokat halmoznak fel.” – foglalta össze a politikus. Hangsúlyozta, nem véletlen, hogy 2010 előtt ilyenek nem történtek, akkor egy úgynevezett összeférhetetlenségi törvény írta elő, hogy sem a miniszterelnök, sem a miniszterek és állami vezetők, sem az ő családtagjaik nem indulhatnak közbeszerzéseken. 

 

„Az Orbán-kormány ezt eltörölte és láss csodát, az Orbán-család tagjai ma egytől egyig milliárdosok, méghozzá közvetlenül vagy közvetve közbeszerzésekből.” – tette hozzá a DK jelöltje. 

 

„A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjeként csak azt tudom ígérni Orbán Viktornak, hogy ha én leszek a miniszterelnök, akkor meg fogja tanulni, hogy milyen valóban bérből és fizetésből élni. Ki fogjuk vizsgálni az Orbán-család gazdagodását vejtől papáig és lánytól testvérig, és nem fogjuk következmények nélkül hagyni a mesébe illő gazdagodást.” – sorolta Dobrev Klára. Arra is kitért, azért, hogy ez soha többé ne történhessen meg, újra lesz összeférhetetlenségi törvény, hogy se a mindenkori miniszterelnök, se a miniszterek és állami vezetők, se az ő családtagjaik ne indulhassanak állami és uniós közbeszerzéseken. 

 

„Ezt a törvényt javaslat formájában most is beadjuk, hogy amikor a fideszes enyves kezek majd elutasítják, akkor mindenki értse majd, mi is történt ezzel az országgal az elmúlt 10 évben, miért olyanok a kórházaink és iskoláink, amilyenek.” – fűzte hozzá a politikus. 

 

Dobrev Klára arra is emlékeztetett, hogy az Orbán-család féktelen gazdagodása ráadásul a miniszterelnök-közeli vagyonoknak csak az egyik fele. 

 

„Rajtuk kívül megannyi stróman és oligarcha halmozza azokat a közpénzmilliárdokat, amelyekről mindenki tudja, hogy valójában kinek is a pénze. Így lett Orbán Viktor mára Magyarország leggazdagabb embere, hiába minden kínos viccelődés arról, hogy ő is bérből és fizetésből él. Orbán Viktor és a fideszes kevesek még csak nem is sejtik, hogy milyen a tisztességes magyar sokak élete. Hogy milyen korán kelni, este fáradtan hazaesni a munkából, várni a fizetést és a nyugdíjat, sorrendbe tenni a csekkeket attól függően, hogy melyik mennyire sürgős.” – mondta zárásként Dobrev, kiemelve, ő maga egy nagyon más Magyarországot képvisel, ahol nem a keveseknek jut sok és a sokaknak kevés, hanem pont fordítva.

RSS
Kapcsolódó politikusok