Varga Zoltán: Az EU-s országok közül nálunk sújtják a legtöbb embert a járvány miatt elhalasztott orvosi vizsgálatok és műtétek

2021.05.14.

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője és országgyűlési képviselőjelöltje az ellenzéki előválasztáson pénteki sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet, hogy az Eurofound friss európai kutatása szerint Magyarországon sújtja a legtöbb embert az, hogy a koronavírus-járvány miatt orvosi vizsgálatokat és műtéteket halasztottak el.

„Bár az egészségügy újraindítását már bejelentették, az elmúlt egy évben 5-10-szeresére növekedtek a várólisták, vannak olyan beavatkozások, amelyekre akár 2 évet is várni kellhet. Csípő- vagy térdprotézisre például 6-7 ezren várnak, míg szürkehályogműtétre 11 ezer ember várakozik.” – ismertette a politikus.

Varga Zoltán kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint a magyar kormány kezelte messze a legrosszabbul a járvány elleni védekezést az egészségügyben, ennek a hatásait pedig még évekig érezni fogjuk.

„Az elmúlt egy évben az egészségügy nem vírussal foglalkozó része megszűnt létezni és egyelőre nem látszik, mikorra fogja utolérni magát. Ide vezetett, hogy a kormány 10 év alatt tönkretette az egészségügyünket, orvosok és ápolók ezreit üldözte külföldre, és a járvány alatt szó szerint mindent leállítottak, példa nélküli módon még az onkológiai szűrővizsgálatokat is. Nem csak az a 29 ezer ember a járvány áldozata, akik a vírusban haltak meg, hanem azok is, akik az egészségügyi ellátás hiányában veszítették életüket.” – magyarázta a DK jelöltje, hangsúlyozva: az egészségügy összeomlásának hatásai itt lesznek velünk még hosszú évekig, ez pedig az Orbán-kormány felelőssége.

Varga Zoltán arra is kitért, hogy akiről most derül ki, hogy például szürkehályog-műtétre van szüksége, az 2023 őszén kerülhet majd sorra, több mint 2 év múlva.

„Ez egészen példa nélküli Európában, ilyen egészségügyi összeomlás sehol nem történt még az elmúlt egy évben sem. Ma tehát azt látjuk, hogy hiába fizetjük az adókat, hiába fizetjük a TB-t, a pénzünkért nem kapunk semmit, hiszen, ha sürgős műtétre van szükségünk, akkor magánegészségügyi szolgáltatóhoz kell mennünk.” – mondta zárásként a politikus.