Barion Pixel
Dobrev Klára: A Fidesz-világba kiszervezett egyetemek nem juthatnak uniós forráshoz

Dobrev Klára: A Fidesz-világba kiszervezett egyetemek nem juthatnak uniós forráshoz

2021.05.11.

Dobrev Klára: A Fidesz-világba kiszervezett egyetemek nem juthatnak uniós forráshoz

 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje keddi sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet: mára bebizonyosodott, hogy az Európai Bizottság egyetlen euró támogatást sem fog adni azoknak a magyar egyetemeknek, amelyeket a kormány az elmúlt hetekben fideszes magánalapítványok alá szervezett ki. 

 

„Ez senkit nem érhetett meglepetésként. Európában nem szokás közpénzből magánegyetemeket támogatni, a köz pénzéből ugyanis Európában a köz egyetemeit szokás támogatni. Azzal, hogy Orbán Viktor ingyen privatizálta a fideszes holdudvarnak a magyar felsőoktatás túlnyomó részét, bebiztosította, hogy ezek az egyetemek nem fognak uniós pénzekhez jutni.” – foglalta össze a politikus, hangsúlyozva, nincs ennél egyértelműbb bizonyítéka annak, hogy a magyar egyetemek elveszítették közvagyon jellegüket.

 

„A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjeként nagyon egyértelmű leszek: az egyetemeink akkor fognak újra uniós pénzekhez jutni, amikor újra magyar közegyetemek lesznek, nem pedig fideszes magánegyetemek. Ezért nagyon egyszerű a dolgunk.” – jelentette ki Dobrev, majd ismertette, hogy a kormányváltás után vissza fogják adni az összes egyetemet az országnak, amit a Fidesz elvett, ezek után pedig ismét jogosultak lesznek arra, hogy uniós forrásokat nyerjenek el. 

 

„Fideszes pártkatonák, magánalapítványok ki, uniós pénzek be - így fog kinézni a 2022 utáni forgatókönyv a felsőoktatásban.” – magyarázta a DK jelöltje. 

 

Dobrev Klára arra is kitért, hogy az Európai Bizottság a legnagyobb orbáni hazugságról is lerántotta a leplet. Hozzátette, a magyar kormány éppen azzal hitegette az egyetemeket, hogy ha majd privatizálják őket, akkor több uniós pénzhez fognak jutni. 

 

„Ehhez képest az igazság az, hogy pontosan nulla euróhoz fognak így jutni, hiszen magánegyetemeknek semmi keresnivalójuk nincs az európai adófizetők által adott támogatások körül. Miért fizetnének az európai adófizetők olyan egyetemeknek, amelyek működésébe semmilyen beleszólása nincs a magyar kormánynak? Miért fizetnének az európai adófizetők olyan egyetemeknek, amelyek fideszes magánalapítványok tulajdonában vannak? Európában a köz pénzét a köz oktatására költik, nincs ebben semmi új, mindenki tudta ezt előre.” – fogalmazott a politikus. Zárásként kiemelte, ha újra a mindenkori magyar kormány felel ezekért az intézményekért, és újra a Magyar Állam, azaz a magyar nép lesz ezeknek az egyetemeknek a tulajdonosa, akkor újra jogosult lesz az uniós támogatásokra, ez ilyen egyszerű.

RSS
Kapcsolódó politikusok