Szeged: Nem támogatja a Demokratikus Koalíció a magyar olimpiát

2015.06.26.
binszki_jozsef_kozgyules10kf_20150626Ahogy azt Binszki József, a Demokratikus Koalíció szegedi elnöke péntek délutáni sajtótájékoztatóján kijelentette: pártja nem támogatja azt, hogy Budapest megpályázza a 2024-es olimpia rendezését. Mint azt Binszki József, a DK szegedi elnöke elmondta, nem azért nem támogatják, mert nem szeretnék, hogy Magyarország olimpiát rendezzen, hanem azért, mert tudják, hogy az ország gazdasági ereje ezt nem teszi lehetővé. Binszki szerint az országban rengetegen éheznek, köztük több százezer gyerek is, így Magyarország számára van más prioritás is, mint egy olimpia rendezése. „Hogyha az olimpiát megrendeznék, akkor nem az 770 milliárdos költség terhelné, mert ez csak a legszűkebb strukturális beruházásokra elegendő. Látjuk a 2017-es vizes Vb rendezési költsége már most a duplájára emelkedett. Tudjuk, hogy ez ennyi pénzből nem fog megvalósulni, az összes többi korábban olimpiát rendezett ország példája is előttünk van. Nálunk még a Forma 1 sem volt rentábilis, állami támogatásokra volt szükség hozzá” – fogalmazott Binszki József. A párt szegedi elnöke hozzátette, az ország legelmaradottabb térségeibe az olimpia megrendezésével semmilyen fejlesztés nem valósulna meg, így Dél-Békésben, vagy Nógrádban. A képviselő állítása szerint hamis az az állítás is, hogy pénzt hozna az olimpia, mert a számításoknál nem teszik oda a költségeket, valamint véleménye szerint a felépült sportlétesítményeket az olimpia után nem tudnánk kihasználni, viszont fent kellene tartani őket. „Orbán Viktornak nem hisszük el, hogy az olimpia ennyibe fog kerülni, nem hisszük el, hogy az olimpia rentábilis, csak pávatáncol a magyar emberekkel. Azért, hogy Orbán Viktor a VIP-páholyban köpködhesse a szotyolát, azért nem érdemes az ország gazdaságát romba dönteni. Van itt mire költeni, például az egészségügy” – mondta el a sajtótájékoztatón Binszki József. Szeged nem eladó A Demokratikus Koalíció képviselője úgy véli, korábban sem volt pénze az országnak arra, hogy olimpiát rendezzen, és ki kell mondani, hogy az átlagember legfeljebb tévén keresztül fogja nézni az olimpiát, mert nem lesz arra pénze, hogy megvegye a belépőket. Kérdésünkre válaszolva Binszki József elmondta, az sem biztos, hogy Szeged kiveszi a részét a rendezésből, hiszen a tervek szerint Csepelen épülne egy kajak-kenu pálya. „Ha esetlegesen Szeged profitálna is, az ország 90%-a belepusztulna az olimpiába. Szegedi képviselőként elsősorban Szeged érdekét kell nézzük, de felelős és tudatos állampolgárként távolabbra is kell tekintenünk Szegednél” – nyilatkozta Binszki József. forrás: szegedma.hu