Barion Pixel
Dobrev Klára: Folytatódik a nyugdíjak leszakadása a fizetésektől - Miniszterelnökként visszaállítanám a nyugdíjak svájci indexálását

Dobrev Klára: Folytatódik a nyugdíjak leszakadása a fizetésektől - Miniszterelnökként visszaállítanám a nyugdíjak svájci indexálását

2021.05.05.

Dobrev Klára: Folytatódik a nyugdíjak leszakadása a fizetésektől - Miniszterelnökként visszaállítanám a nyugdíjak svájci indexálását 

 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje szerdai sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet, hogy az Mfor kiszámolta: jövőre újabb 5%-kal fog nőni a különbség a bérek és a nyugdíjak között amiatt, hogy az Orbán-kormány megszüntette a nyugdíjak svájci indexálását. 

 

„Ez a baloldali kormányok nyugdíjszámítási módszere volt, ami garantálta, hogy ha növekednek a bérek, akkor növekednek a nyugdíjak is és nem szakad ketté a társadalom. Ez jövőre is folytatódik, hiszen amíg a bérek közel 8%-kal emelkedhetnek, a nyugdíjak csak 3%-kal, az inflációval megegyező mértékben lesznek magasabbak.” – magyarázta a politikus. 

 

„Nekem a szívügyem, hogy a 2022 utáni köztársasági kormány újra bevezesse a nyugdíjak svájci indexálását, a nyugdíjak a bérekkel együtt nőjenek, ezzel pedig megállítsuk a nyugdíjasok elszegényedését. Nekem a szívügyem, hogy azoknak a millióknak, akik végigdolgozták az életüket ebben az országban, a kormány ne kiszúrni akarja a szemét, hanem biztosítsa a tisztességes, méltó időskort - ehhez a svájci indexálás újbóli bevezetésére van szükség.” – foglalta össze Dobrev Klára. Hangsúlyozta, ha ő lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, majd az ország miniszterelnöke, akkor mindent meg fog tenni azért is, hogy az időseket kárpótolják az elmúlt 10 évért, és 100 ezer forintot kapjanak a svájci indexálás megszüntetése miatt elszenvedett veszteségeikért, valamint ezen túlmenően 50 ezer forintot azért, mert nem kaptak semmilyen segítséget a kormánytól a járvány alatt. 

 

„Ez az egyszeri 150 ezer forintos segítség lesz a szimbóluma annak, hogy az új kormány, a sokak kormánya megbecsüli azokat, akik végigdolgozták az életüket. A valódi megoldás azonban természetesen a svájci indexálás bevezetése lesz.” – emelte ki Dobrev. 

 

A DK miniszterelnök-jelöltje arra is kitért, hogy a svájci indexálás fideszes eltörlése az elmúlt tíz évben átlagosan összesen akár 1,2 millió forintot is kivehetett egy nyugdíjas zsebéből. Hozzátette, "nem véletlen, hogy 2010 óta megháromszorozódott azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiket a teljes elszegényedés fenyeget, ez a svájci indexálás eltörlésének egyenes következménye. Emiatt van ma az, hogy ég és föld a különbség azok élete között, akik most dolgoznak, és azoké között, akik már végigdolgozták az életüket. Márpedig ez nem történhet meg, hiszen ezzel a kormány azt üzeni az országnak, hogy nem éri meg tisztességgel végigdolgozni az életünket, nem éri meg tisztességes munkában megőszülni. Ezért kell sokkal jobban megbecsülnünk az időseket.” – mondta zárásként Dobrev Klára. 

RSS
Kapcsolódó politikusok