Arató Gergely: Legyen pótidőpont azoknak az érettségizőknek, akik betegek vagy karanténban vannak!

2021.05.03.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese hétfőn, sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet: a mai nappal ismét rendhagyó érettségi kezdődött, hiszen a diákok csak online oktatással tudtak felkészülni a vizsgákra.

„Azok, akik egy ilyen időszak után írják az érettségijüket ezekben a pillanatokban is, még mindig a szerencsésebbek közé tartoznak, hiszen akik éppen most betegedtek meg vagy kerültek otthoni karanténba kontaktszemélyként, azok természetesen nem mehettek érettségizni. Nekik lehetett volna adni egy pótidőpontot, amikor pótolni tudják az érettségit, a kormány azonban úgy döntött, hogy ezt nem teszi lehetővé, ezért ők leghamarabb októberben érettségizhetnek.” – foglalta össze a politikus.

Arató Gergely bejelentette, a Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a kormány biztosítson pótidőpontot azoknak, akik most betegség vagy karanténkötelezettség miatt nem tudnak érettségizni.

„Nem elég, hogy a vírus elvett ezektől a diákoktól egy év felkészülést, a kormány most elvesz tőlük újabb egy évet, hiszen érettségi híján nem fognak tudni ősztől főiskolára, egyetemre járni, keresztféléven pedig nem indul el minden szak.” – magyarázta a frakcióvezető-helyettes. Hangsúlyozta, a DK szerint a kormánynak nem akadályoznia kellene a diákokat a továbbtanulásban, hanem segíteni nekik, hogy ebben a rendkívüli helyzetben is tudjanak érettségizni, ezért kell pótidőpontot biztosítani mindenkinek, aki betegség vagy karantén miatt nem ülhet most bent az érettségin.

Arató úgy fogalmazott, nem elég, hogy a kormány későn kezdte el beoltani a pedagógusokat, nem elég, hogy a diákok oltás nélkül mennek be érettségizni, a kormány még azokat is bünteti, akik szerencsétlenségükre éppen most betegedtek meg vagy kerültek karanténba.

„Az ő tanulmányaik akár egy évet is csúszhatnak emiatt. Nem a vírus, hanem a kormány miatt. Pedig ezt a helyzetet egy pici ésszerűséggel és kormányzóképességgel meg lehetne oldani.” – tette hozzá a politikus.