Barion Pixel
Ráczné Földi Judit: Biztosítson a kormány minden héten ingyenes koronavírus-teszteket azoknak az óvodásoknak és iskolásoknak, akiknek a szülei igénylik ezt!

Ráczné Földi Judit: Biztosítson a kormány minden héten ingyenes koronavírus-teszteket azoknak az óvodásoknak és iskolásoknak, akiknek a szülei igénylik ezt!

2021.04.27.

Ráczné Földi Judit: Biztosítson a kormány minden héten ingyenes koronavírus-teszteket azoknak az óvodásoknak és iskolásoknak, akiknek a szülei igénylik ezt!

 

Ráczné Földi Judit, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a kormány újra és újra bizonyítja, hogy mennyire inkompetens módon állnak hozzá a járvány kezeléséhez, mennyire nem veszik komolyan a veszélyt még mindig, holott már közel 30 ezer ember halt meg Magyarországon. 

 

„Különösen nem veszik figyelembe azt, hogy a gyerekekre mennyire veszélyes a vírus. És persze nem csupán a gyerekekre, hanem a közöttük dolgozó tanárokra, tanítókra, óvónőkre és minden óvodai-iskolai-bölcsődei dolgozóra is. Már csak ezért is kellene lehetőséget biztosítani arra, hogy a gyerekeket is lehessen széles körben tesztelni, hiszen ezen életek múlhatnak, ha időben felfedezik egy-egy közösségben az akár tünetmentes fertőzötteket is.  A kormány azonban, mint mondtam, nem foglalkozik azzal, hogy hány család van veszélyben.” – foglalta össze a politikus. 

 

Ráczné Földi Judit közölte, a Demokratikus Koalíció javasolja a kormánynak, hogy biztosítsanak minden héten ingyenes, gyerekbarát tesztet azoknak az óvodásoknak és kisiskolásoknak, akiknek a szülei igénylik ezt. 

 

„Szerencsére ma már több olyan teszt is elérhető, ami biztonságosan elvégezhető kisgyermekeken is, anélkül, hogy ez számukra kellemetlen, vagy fájdalmas lenne. A gyerekek minél szélesebb körű tesztelése azonban elengedhetetlen a biztonsághoz, hogy a szülők nyugodt lélekkel küldhessék őket a közösségbe. Egy negyedik hullám megakadályozáshoz elengedhetetlen, hogy az óvodások és az alsó tagozatosok között is elkerüljék a gócpontok kialakulását. A járvány harmadik hullámában azt hiszem, nem kell már különösebben magyaráznunk, hogy a megelőzés és a tesztelés mennyire fontos.” – jelentette ki a DK elnökségi tagja, kiemelve, ők legalábbis így gondolják, ha Orbánék egyelőre nem is jutottak el ide. 

 

Ráczné Földi Judit úgy fogalmazott, egyszerűen elfogadhatatlan, hogy a kormány úgy nyitotta meg az óvodákat és az iskolákat az alsósok előtt, hogy nem készültek fel erre ismét kellőképpen. 

 

„Éppen ez a korosztály az, akik a közösségben nagyon szorosan együtt vannak, együtt játszanak. Ők azok, akikkel még nehéz elfogadtatni, hogy hordjanak maszkot, rájuk kell legjobban odafigyelni a pedagógusoknak, vigyázni rájuk, hiszen egy kisgyermeknek még nincs arról feltétlen tudása, milyen veszélyekkel jár ez a betegség. És, ha a kormány kitekintene egy kicsit a stadionok falai, a vadászati kiállítás agancskapuja, vagy a Karmelita Kolostor kapuján kívülre, akkor látnák, hogy Ausztriában például heti háromszor is tesztelik a gyerekeket. Orbán annak idején „labornak” nevezte Ausztriát, ideje lenne, hogy ez ne csak díszes szóvirág legyen, hanem valóban át is vennék a jó példákat.” – mondta a DK elnökségi tagja. Hangsúlyozta, ezeknek a gyermekek számára használható teszteknek a darabja egyébként fajtától függően 1300-3000 forint közti darabáron elérhető. 

 

„Ha a kormány nem vadászati világkiállításra, vagy fűnapoztatóra szórná a pénzt, talán ilyesmire is jutna.” – mondta zárásként a politikus.  

RSS
Kapcsolódó politikusok