Barion Pixel
Arató Gergely, Manhalter Dániel: A kormányváltás után meg kell akadályozni a kínai egyetem megépítését!

Arató Gergely, Manhalter Dániel: A kormányváltás után meg kell akadályozni a kínai egyetem megépítését!

2021.04.20.

Arató Gergely, Manhalter Dániel: A kormányváltás után meg kell akadályozni a kínai egyetem megépítését!

 

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese és Manhalter Dániel, a párt képviselőjelöltje az ellenzéki előválasztáson kedden közös sajtótájékoztatót tartottak a Fudan Egyetem ügyében. Arató Gergely emlékeztetett: napok óta téma a sajtóban, hogy a kormány a maga szokásos alattomos módján bizniszel a Déli Városkapu Fejlesztési Programmal, amelynek keretében a hajdani Nagyvásártelep környékén végeznének rehabilitációs intézkedéseket.

 

„Az eredeti tervek szerint itt épült volna a Diákváros is. A múlt héten felröppentek a hírek, hogy Diákváros helyett a kínai Fudan Egyetem campusa épül majd meg, igaz ezt a kormány részéről cáfolták – szerintük mindkettő elkészül majd. A kínai egyetem campusának megépítése azonban a Diákváros kérdése nélkül is meglehetősen aggályos. Orbán, a keleti diktatúrák szerelmese egy kínai káderképzőt akar Magyarországra hozni. És tenné mindezt úgy, hogy ezt a magyar emberek fizetnék ki, kínai óriáshitelből finanszírozva.” – ismertette a politikus. Kiemelte, ez nem légből kapott elmélet, az Innovációs- és Technológiai Minisztériumból kiszivárgott dokumentumokban is az áll, hogy a kínai felsőoktatási intézmény budapesti campusának a felépítése 540 milliárd forintba kerülne, és kínai hitelből kínaiak építenek.

 

„Azt pedig, hogy mi az egyetem célja, az alapító okiratban is szerepel, és a maga a kínai pártfőtitkár is megerősítette. Ebben az áll például, hogy az egyetem hű a Kínai Kommunista Párt vezetéséhez, végrehajtja a párt oktatáspolitikáját, elfogadja a marxizmus vezető szerepét, a szocialista oktatásirányítást, és hogy a Kínai Kommunista Pártot szolgálja. Erre pedig semmi szükségünk.” – tette hozzá a frakcióvezető-helyettes.

 

Arató Gergely kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint egyértelmű, hogy a 2022-es kormányváltás után minden erővel meg kell akadályozni a kínai egyetem megépítését.

 

„Semmiféle hátsó szándék és érdek, mutyi és korrupció nem indokolhatja, hogy egy ilyen szellemiségű, ideológiájú egyetemet telepítsenek Magyarországra, a magyar emberek pénzéből, kínai hitelből! Lehet, hogy Orbánék azt hiszik, az ő szűk elitjük, saját tenyésztésű oligarcháik egy egész város ország felett állnak, de fel kell világosítanunk őket, ez nem így van. Mi, európai magyarok mindent meg fogunk tenni, hogy ha 2022-ben végre eltűnnek a színről, akkor megakadályozzuk ennek a campusnak a megépítését!” – közölte Arató, majd átadta a szót Manhalter Dánielnek.

 

A DK jelöltje arra is kitért, hogy azon túl, hogy a kormány kémképzőt építene a magyarok pénzéből, értékes területet szándékozik odadobni ismeretlen feltételekkel.

 

„Egyrészt a 13 hektáros területnek, ahol megépülne a Fudan Egyetem, több mint a fele a IX. kerület, Ferencváros tulajdonában van, illetve a főváros is rendelkezik itt ingatlanokkal, amiket át kellene adni erre a célra. Ennek a részletei például a mai napig nincsenek tisztázva. De eltitkolnak több más részletet is az illetékes kerület és a Főváros elől is, ami egyértelműen arra utal, hogy valamiféle súlyos campus-mutyi van kibontakozóban, amivel Orbánék nyernek, Budapest és Ferencváros pedig veszíteni fog.” – magyarázta Manhalter. Hangsúlyozta, ezt nem engedhetik meg, ahogyan azt sem, hogy a kormány politikai érdekekből egy ilyen diktatórikus ideológiát szolgáló felsőoktatási intézményt telepítsen ide, miközben a CEU-t például elüldözték.

 

„A Demokratikus Koalíció képviselőjelöltjeként egyértelműen kijelentem, a 2022-es kormányváltás után mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ezt az építkezést leállítsák. Mi, európai magyarok nem kínai kémképzőt akarunk Magyarországra, hanem európai színvonalú egyetemeket, európai színvonalú diákvárosokat és kollégiumokat, valamint egy olyan stabil jövőképet, hogy a fiataljaink ne meneküljenek örökre külföldre. Nekünk ezért kell dolgoznunk, ezért kell felszámolnunk az Orbán-rendszert!” – zárta a sajtótájékoztatót Manhalter Dániel.

RSS
Kapcsolódó politikusok