Barion Pixel
Dobrev Klára: Elfogadhatatlan, hogy Kásler Miklós felfüggesztette az onkológiai szűrővizsgálatokat!

Dobrev Klára: Elfogadhatatlan, hogy Kásler Miklós felfüggesztette az onkológiai szűrővizsgálatokat!

2021.04.15.

Dobrev Klára: Elfogadhatatlan, hogy Kásler Miklós felfüggesztette az onkológiai szűrővizsgálatokat! 

 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, az Európai Parlament alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter alig több mint két hete még azt mondta, hogy a magyar egészségügy meg sem rendült a járványban. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ehhez képest Kásler Miklós pár napja miniszteri utasítást adott ki arra vonatkozóan, hogy az egész országban függesszék fel az onkológiai szűrővizsgálatokat. 

 

„Azokat a rákszűréseket, amelyek emberéletek ezreit menthetik meg, ha időben megtörténnek, ugyanis éppen a rákos megbetegedések azok, ahol minden egyes nap és hét sokszorosan számít. Teljesen nyilvánvaló, hogy a magyar egészségügy nem csak hogy megrendült, hanem a teljesítőképessége határán is túl van. – magyarázta a politikus, hangsúlyozva, ezért hal meg a lélegeztetett betegek 95%-a, és ezért lesznek a járványnak olyan áldozatai is, akik el sem kapták a koronavírust, csak nem jutottak időben szűrővizsgálatokhoz és ellátáshoz.

 

Dobrev Klára közölte, a Demokratikus Koalíció szerint szívszorító és tragikus, hogy a rossz kormányzás következtében már nem csak COVID-os betegek, hanem más vizsgálatokra és ellátásra váró betegek is veszélybe kerültek. 

 

„Az onkológiai vizsgálatok felfüggesztése égbekiáltó felelőtlenség és ezreket veszélyeztető gazemberség, ilyet nem szabad csinálni. Nem kérdés, hogy ezt a miniszteri utasítást azonnali hatállyal vissza kell vonni, és folytatni kell a szűréseket! Nem mellébeszélni kell, nem nyilvánvaló hazugságokkal kell ámítani az embereket, hanem kormányozni kell, és biztosítani az egészségügy legalább alapvető működését a járvány alatt is.” – foglalta össze Dobrev. 

 

A DK politikusa arra is kitért, minden szakember el szokta mondani a rákos megbetegedésekkel kapcsolatban, hogy ami igazán számít, az az idő. Hogy mikor veszik észre a betegséget, mert ez minél korábban történik meg, annál nagyobb eséllyel lesz gyógyítható. 

 

„A szűrővizsgálatok felfüggesztése olyan emberek felett kimondott halálos ítélet, akik ma nem is sejtik, hogy hónapok vagy évek múlva ennek a döntésnek lesznek az áldozatai. Gondoljunk azokra, akiket a legjobban szeretünk; szülőkre, házastársakra, testvérekre, barátokra, akik ma gondtalanul élik az életüket.” – mondta Dobrev Klára, kiemelve: lehet, hogy ez a miniszteri döntés fog megfosztani minket attól, hogy még éveket, évtizedeket legyünk együtt a járvány után is, mert nem fog időben kiderülni, hogy baj van.

RSS
Kapcsolódó politikusok