Barion Pixel
A kórházi főigazgatóság ismerte be, hogy a lélegeztetőgépeken lévők több mint 80 százalékát nem sikerül megmenteni

A kórházi főigazgatóság ismerte be, hogy a lélegeztetőgépeken lévők több mint 80 százalékát nem sikerül megmenteni

2021.04.13.

A kórházi főigazgatóság ismerte be, hogy a lélegeztetőgépeken lévők több mint 80 százalékát nem sikerül megmenteni 

 

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett, korábban a Magyar Orvosi Kamara azt mondta, hogy a lélegeztetőgépre került betegek 95%-át nem tudják megmenteni. 

 

„A kormány a kijelentésre kézzel-lábbal tiltakozott, most azonban az Országos Kórház Főigazgatósáság főigazgató-helyettese lényegében elismerte a hallottakat, Dr. Takács Péter azt mondta a HírTV-ben, hogy a lélegeztetettek 80%-át nem tudják megmenteni. Ezek elképesztően magas halálozási arányok, amelyeknek egyetlen oka lehet: hogy a magas túlterheltség alatt egy pénz- és szakemberhiánnyal küzdő, 10 év alatt kivéreztetett és tönkretett magyar egészségügy roskadozik.” – foglalta össze a politikus. 

 

Varga Zoltán közölte, a Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány és az elmúlt 10 év egészségügy-ellenes politikája a felelős a világelső magyar halálozásért és a lélegeztetőgépre került betegek alacsony túlélési esélyéért. 

 

„10 évig mondtuk el minden nap, hogy nem szabad pénzt kivonni az egészségügyből, 10 évig mondtuk el minden nap, hogy nem szabad naponta 3 orvost és 2 ápolót elüldözni az országból, 10 évig mondtuk el minden nap, hogy nem szabad adósságban hagyni a kórházakat. A Fidesz 10 évig vette semmibe mindezt, most pedig itt van az eredmény: a magyarok halnak meg a legnagyobb arányban a harmadik hullámban, és gyakorlatilag alig van valaki, akit lélegeztetőgéppel sikerülne megmenteni.” – sorolta a frakciószóvivő. Hangsúlyozta, legyen világos, itt nem az ellenzék folytat halálkampányt, hanem a Fidesz folytat halálkormányzást - ez az elmúlt 10 év egészségügy-ellenes politikájának egyenes következménye.

 

„Itt kell kitérnem arra, hogy mindezek ma nem a kórházainkban hősiesen küzdő orvosokon, ápolókon és egészségügyi dolgozókon múlnak. Ők megtesznek mindent, ami tőlük telik, pár óra alvással, kimerülten, sokszor étlen-szomjan dolgoznak 12 órákat, hogy minél több embert tudjanak megmenteni.” – jelentette ki Varga. Kiemelte, ők is látják és érzik: ha nem vont volna ki a kormány tíz- és százmilliárdokat az egészségügyből, nem üldözött volna el naponta 3 orvost és 2 ápolót éveken át, és nem a sportra költött volna közel 300 milliárd forintot még a járvány évében is, akkor több magyar kerülne le élve a lélegeztetőgépekről, mert több figyelem és idő jutna minden betegre. 

 

„A világelső halálozás és a lélegeztetettek alacsony túlélési aránya Orbán Viktor és a 10 éves Orbán-rendszer felelőssége.” – zárta a frakciószóvivő a sajtótájékoztatót. 

RSS
Kapcsolódó politikusok