Tesztelje le a kormány az iskolásokat és a pedagógusokat még az iskolanyitás előtt!

2021.04.10.

Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület DK-s polgármestere szombati sajtótájékoztatóján idézte fel, hogy az elmúlt hónapokban a kerület mindent megtett annak érdekében, hogy az oltásokkal és a járványügyi intézkedésekkel lassítsa a vírus terjedését.

“Tettük ezt annak ellenére, hogy a kormánytól segítséget nem, csak hátráltatást kaptunk. Hiszen mindenki előtt ismert, hogy a járvány legnehezebb időszakában Orbánék elvették a jogosítványainkat, milliárdos elvonásokkal szűkítették a pénzügyi mozgásterünket, sőt, elvették a szakrendelőink irányítását, és elvezényelték a szakorvosainkat és szakápolóinkat is.” - foglalta össze a politikus. Arra is kitért, nyilván már arról is hallottak a legtöbben, hogy a kormány jelenleg hatályos döntése értelmében április 19-én, hétfőn kinyitnak az iskolák.

“Az intézkedés úgy született, hogy közben mindenki pontosan tudja: a pedagógusok és a családok átoltottsága és védettsége erre az időpontra nem lesz elégséges. Ezért annak érdekében, hogy az iskolák ne váljanak szuperterjesztő gócpontokká, a 18. kerületi önkormányzat az iskolák nyitását megelőző hétvégén, vagyis jelen állapot szerint április 17-18-án, saját költségén leteszteli a kerület valamennyi diákját és pedagógusát.” - foglalta össze a polgármester, ám hozzátette, ez nem elég, tömeges és országos tesztelés kell.

Szaniszló Sándor közölte, a  Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, hogy az általános iskolák április 19-i és a középiskolák május 10-i nyitása előtt az ország egész területén tesztelje le az iskolákba visszatérő tanárokat, diákokat, és a technikai dolgozókat.

“Nem lehetséges az, hogy az iskolák szuperterjesztő gócpontokká váljanak egy olyan időszakban, amikor a kormány elhibázott járványkezelése miatt a kórházak túlterheltek, elértük a lélegeztetési kapacitás határát, a magyar egészségügyi dolgozók pedig egyre elkeseredettebb küzdelmet vívnak a vírussal. Ha a 18. kerületi önkormányzat saját költségén meg tudja oldani a tömeges tesztelést, akkor ez annak a kormányzatnak sem jelenthet gondot, amelyik a pandémia alatt több száz milliárdot szórt el stadionokra és templomfelújításra.” - magyarázta a polgármester. Úgy fogalmazott, jó lenne, ha végre a Fidesz is felfogná, mekkora a baj, és nem kísérleti terepnek nézné az iskolákat, és kísérleti nyulaknak a tanulókat, a tanárokat és családtagjaikat, hanem tesztelne, tesztelne és tesztelne.

“Persze mi, a Demokratikus Koalíció politikusai és tagjai már a vírus kezdete óta hiába követeljük a lakosság ingyenes és tömeges tesztelését. Amit a világ számos országában meg tudtak oldani, az kifogott a magát Európa erős embereként láttatni akaró magyar miniszterelnökön.” - folytatta Szaniszló. Emlékeztetett, az elmúlt évben a napnál is világosabbá vált mindenki számára, hogy ha Orbán Viktor nem a propagandagépezet által kreált, hanem valós ellenséggel kerül szembe, akkor egész egyszerűen felsül: felkészülés helyett Adriázik, a nyitásról konzultál, majd lezárja az országot, védekezés és válságkezelés helyett pedig saját és párttársai hobbijaira szórja el az ország pénzét.

“Pánikkormányának csapnivaló bénázásai azonban nem veszélyeztethetik gyermekeink, a magyar pedagógustársadalom és a családtagok egészségét. Persze tudjuk, hogy a Fidesz presztízskérdést csinál a kapkodva meghozott intézkedések betű szerinti végrehajtásából, de talán azt még ők is felfogják, hogy a rekordmagas halálozások heteiben a magyarok elárulásával felérő hazardírozás úgy nyitni, hogy közben nem tesztelünk.” - zárta a sajtótájékoztatót Szaniszló Sándor.