Barion Pixel
A DK közérdekű adatigénylést nyújt be: Hány idős ember halt meg amiatt, mert nem jutott lélegeztetőgéphez?

A DK közérdekű adatigénylést nyújt be: Hány idős ember halt meg amiatt, mert nem jutott lélegeztetőgéphez?

2021.04.06.

A DK közérdekű adatigénylést nyújt be: Hány idős ember halt meg amiatt, mert nem jutott lélegeztetőgéphez? 

 

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője keddi sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet, hogy megdöbbentő kijelentések hangoztak el a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnökétől. 

 

„Tóth Judit azt mondta, hogy egyes kórházakban a 65-70 év felettieket nem tudják lélegeztetőgépre tenni, mert fiatalokkal van tele az intenzív osztály, és ha egy idősnek és egy fiatalnak egyszerre kellene lélegeztetőgépes ágyat adni, akkor a jobb túlélési esélyek miatt a fiatalt választják.” – idézte fel a politikus.  A frakciószóvivő hangsúlyozta, az, hogy az orvosoknak ilyen szörnyűséges döntéseket kell hozniuk, egyetlen dolgot jelent: a vírus csak tettestárs, a magyarok halálát ma az elmúlt 10 év egészségügy-ellenes politikája, az orvosok és ápolók orbáni elüldözése, és az emiatt kialakult kapacitáshiány okozza.

 

Varga Zoltán közölte, a Demokratikus Koalíció szerint az országnak joga van tudni, hogy hány magyar idős ember halt meg amiatt, mert nem jutott lélegeztetőgépes ellátáshoz. 

 

„A DK közérdekű adatigénylést nyújt be a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz, hogy kiderüljön, hány idős ember, hány nagypapa és nagymama halt meg amiatt, mert a tíz év alatt szétvert egészségügyben nem jutott rá intenzíves kapacitás? Hány ember nem kapott még csak esélyt sem a túlélésre? A DK szerint ezekért a halálozásokért csak és kizárólag a kormány a felelős.” – magyarázta Varga. Azt is hozzátette, az így elhunytak egy része nyilvánvalóan megmenthető lett volna, ha az elmúlt tíz évben nem érik egymást az egészségügyet érintő megszorítások, ha a kormány nem üldöz el az országból naponta 2 orvost és 3 ápolót, ha nem stadionok épültek volna az egészségügy fejlesztése helyett. 

 

„A DK szerint a kormányváltás után Orbán Viktort és társait is el kell számoltatni az általuk okozott halálozásokért, mindazért, amit tettek és mindazért, amit elmulasztottak megtenni.” – jelentette ki a frakciószóvivő. 

 

Varga Zoltán arra is kitért, hogy a védekezésben dolgozók, az orvosok és az orvosszervezetek beszámolóit hallgatva nagyon is érthetővé vált, hogy miért vezeti Magyarország a halálozási világranglistákat. 

 

„Nem vagyunk rosszabbak, mint mások, nem veszélyesebb a vírus ránk, mint másokra, csak nem kapjuk meg azt az egészségügyi ellátást, mint mások. Erről nem az orvosok és nem az ápolók tehetnek, ők hősiesen mentik az életeket, amennyit csak tudnak. Ezért a kormány a felelős, amely tíz év alatt leépítette az egészségügyünket, elüldözte az orvosainkat, ápolóinkat, adósságban hagyta a kórházainkat. Ennek az ára a mostani halálozás.” – magyarázta a politikus. Varga Zoltán úgy fogalmazott: a rossz kormányzás miatt a magyarok ma az életükkel fizetnek, nagypapák és nagymamák halnak meg úgy, hogy esélyt sem kapnak a túlélésre, mert nem jutnak lélegeztetőgépes ellátáshoz, amikor sok a beteg.

RSS
Kapcsolódó politikusok