Sajtótájékoztató: A kormány magatartása szembemegy a magyar érdekekkel

2015.06.24.
NiedermüllerPéter_EUA magyar kormány magatartása, amely tudatosan szembehelyezkedik az Európai Unió célkitűzéseivel, valójában a legalapvetőbb magyar érdekekkel ellentétes, mert elszigeteli az országot – vélekedett Niedermüller Péter, a DK európai parlamenti (EP-) képviselője szerdán azzal kapcsolatban, hogy Magyarország bejelentette, június 23-ai hatállyal ideiglenesen, határozatlan ideig nem tudja fogadni a nemzetközi védelem iránti kérelmet előterjesztő embereket. A dublini rendelet azt mondja ki, hogy főszabály szerint a menekültkérelmeket abban az EU-országban kell elbírálni, ahol a migráns először az EU területére lépett, és a többi tagországból ebbe az elbírálásra kötelezett országba vissza kell küldeni a migránsokat. Rendkívüli brüsszeli sajtótájékoztatóján Niedermüller azt mondta: a kormány hetek óta hazudik, mert nem áll fenn az a veszély, amit állít, hogy több tízezer menekültet akarnának visszaküldeni Magyarországra. A képviselő szerint az elmúlt időszakban “talán száz-százötven menekültet küldtek vissza”, ami semmilyen különleges intézkedést nem indokol. A DK politikusa hangsúlyozta, a magyar kormány nem csak azért követett el jogellenes dolgot, mert a dublini rendszerről szóló előírások értelmében nincs jogi lehetőség az egyoldalú felmondásra, hanem azért is, mert a szabályok előírják: ha probléma merül fel, először az Európai Bizottsághoz kell fordulni, és a brüsszeli testületnél kell kezdeményezni valamilyen megoldást, a magyar kormány azonban a felmondásról nem is értesítette az Európai Bizottságot. Magyarország az ország elmúlt években jelentős összegeket kapott a határvédelemre és a menekültek ellátására – folytatta Niedermüller, és hozzátette: most Magyarország ezektől a pénzektől el fog esni. Jó esélye van azonban annak is – vélekedett -, hogy az EU "meg fogja unni azt a játékot", hogy a magyarok a nekik nem tetsző szerződéseket felmondják, más vonatkozásban viszont "tartják a markukat", és fel fogják függeszteni az alapértékeket be nem tartó országok finanszírozását. (MTI)