Mi a biztosíték arra, hogy az új agrárpályázatokon nem ismét a NER-lovagok fognak nyerészkedni?

2021.03.23.

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára egy online konferencián jelentette be azt a programot, amely szerint még idén 600 milliárd forint értékben beruházási pályázatokat hirdetnének meg, és a választásokig 1000 milliárd forintnál több támogatást osztanának szét országosan. Úgy, hogy egyelőre még a 2020-as, a gazdálkodóknak a koronavírus sújtotta helyzetben a gyors elbírálás ígéretével kiírt pályázatok sincsenek elbírálva. A helyettes államtitkár ezzel gyakorlatilag beismerte, hogy a pánikkormány az agráriumban is elvesztegetett egy évtizedet és csak most, a választásokhoz közeledve válik számára fontossá az ágazat, amikor kampánycélból osztogatni lehet.

A Demokratikus Koalíció szerint az a program nem más, mint egy választási kampánymenetrend, mellyel a Fidesz uralma alá kívánják beterelni a vidéket. Tudni szeretnénk, hogy mi a biztosíték arra, hogy az új pályázat nem fogja ismét összeomlasztani a Kifizető Ügynökséget a rá nehezedő pályázati dömpingtől, ismét előállítva ezzel a 2016-os csúfos helyzetet? Mi a biztosíték arra, hogy a pénzosztás hírére a sötétből lassan előbújó Lázár János a Vidékfejlesztési Kormánybizottsággal nem a NER-lovagnak kedvező feltételeket fog kialakítani?

Benedek Szilveszter
a DK agrárszakértője