Barion Pixel
Hány határon túli kettős állampolgár kapott eddig oltást?

Hány határon túli kettős állampolgár kapott eddig oltást?

2021.03.10.

Hány határon túli kettős állampolgár kapott eddig oltást? 

 

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke és frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet, hogy az ATV készített riportot az ukrán-magyar határ közelében, ahol a helyiek szerint tömegével, minden korlátozás nélkül érkeznek az emberek Ukrajnából. 

 

“A hírek szerint nem csak a magyar adófizetőktől kapott nyugdíjukat felvenni vagy vásárolni járnak át a határon, hanem oltakozni is, mert itt ingyen kapnak oltást, míg Ukrajnában ezért félmillió forintot kellene fizetniük.” - ismertette a politikus. 

 

Vadai Ágnes közölte, a Demokratikus Koalíció írásbeli kérdéssel fordul Orbán Viktorhoz, hogy megtudja: hány határon túli kettős állampolgár jutott eddig oltáshoz a magyar készletekből.

 

“Melyik vakcinából pontosan mennyit használtak eddig fel, hány Pfizer, Moderna és AstraZeneca fogyott el határon túliak oltására? Kik végzik a határon túliak oltását, esetleg ez is a magyar háziorvosok feladata? Mivel a kormány szándékosan nem élt az összes, Magyarországnak lakosságarányosan elérhető uniós vakcinával, a legfontosabb kérdés, hogy a kormány vajon a határon túli kettős állampolgárokkal is kalkulált-e a vakcinák berendelésekor?” - sorolta a kérdéseket. Hangsúlyozta, a DK azonnali válaszokat és konkrét adatokat követel, mindenkinek joga van ugyanis tudni, hogy hány, az EU által magyar adófizetőknek küldött oltást használtak fel határon túli kettős állampolgárok beoltására.

 

Vadai úgy fogalmazott, minden bizonnyal érdekes helyzetet teremt, hogy míg az EU-ban tízmillió magyarra számolják ki a hazánknak lakosságarányosan elérhető uniós oltások számát, addig a kormány határon túli kettős állampolgárokat is olt a készletekből. 

 

“Ez önmagában persze még nem baj, hiszen egy egészségügyi vészhelyzet van. A baj ott kezdődik, ha a kormány ennek tudatában, ennek ellenére nem rendel elegendő uniós vakcinát még úgy sem, hogy azt valójában csak tízmillió magyarra kalkulálták. Ha pedig nem rendeltek elég uniós oltást tízmillió magyarra vetítve, akkor jó kérdés, hogy hogyan lesz elég többre.” - magyarázta a DK alelnöke. 

RSS
Kapcsolódó politikusok