300 szegedi orvos készül felmondani az egészségügyi jogállásról szóló törvény miatt a harmadik hullám elején - A tömeges felmondás az egészségügy összeomlásához vezethet

2021.02.26.

Dr. Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa pénteki sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet a Telex cikkére, mely szerint csak Szegeden közel 300 orvos készül arra, hogy nem írja alá a kormány egészségügyi átalakítása miatt szükséges új szerződését.

“Azóta kiderült, hogy a Szegedi Tudományegyetem vezetése listázással és fenyegetőzéssel akarja rávenni az orvosokat a szerződés aláírására. Az elhibázott és káros törvénymódosítás ugyanis azt eredményezheti, hogy ha az egészségügyben dolgozók nem hosszabbítják meg a szerződésüket, akkor már március első napjaiban összeroppanhat az egészségügy és a járványkezelés.” - foglalta össze a szakpolitikus. Hozzátette, nagyon érdekes, hogy miközben már a miniszterelnök is elismeri, hogy a nyakunkon a harmadik hullám és nehéz hetek jönnek, továbbra sem érdekli a kormányt az egészségügyi dolgozók helyzete.

Komáromi Zoltán közölte, a Demokratikus Koalíció szerint felháborító és veszélyes, hogy a pánikkormány által összekapkodott, káros egészségügyi jogállási törvény miatt heteken belül összeroppanhat a járványkezelés és az egészségügy.

“Ideje lenne, hogy a kormány észrevegye: nem lehet tovább kizsákmányolni az egészségügyi dolgozókat, az orvosokat, az ápolókat, a szakápolókat, a szakasszisztenseket, a védőnőket és a mentősöket, mert ennek beláthatatlan következményei lesznek.” - figyelmettetett a szaértő. Szavai szerint a dilettáns kormány nem fogja fel, hogy egy világjárvány kellős közepén nem szabad bizonytalanságba kergetni azokat a szakembereket, akiknek köszönhetően egyáltalán működik az egészségügyi intézményrendszer.

“Hiába fenyegetik az egészségügyi dolgozókat, ha az egészségügyünk már a harmadik hullám elején összeroppan, azért csak és kizárólag a kormány és az új egészségügyi törvény lesz a felelős.” - foglalta össze az egészségügyi szakpolitikus.

Komáromi úgy fogalmazott, ez a vége annak, ha egy kormány úgy hoz törvényt, hogy nem egyeztet érdemben az érintettekkel.

A Fidesz 10 éve csinálja ezt az élet minden területén, az erőpolitikába csomagolt rossz kormányzás most azonban megbosszulhatja magát. Ha valóban a járvány legnehezebb két hete következik, ahogy a miniszterelnök mondta, és valóban több ezer egészségügyi dolgozó mondhat fel pár napon belül, akkor az azt jelenti, hogy a magyar egészségügy és járványkezelés összeroppanása előtti pillanatokban vagyunk.” - magyarázta Komáromi Zoltán.