Barion Pixel
A magyar kormány szándékosan nem hívja le a Magyarországnak járó uniós vakcina-keretet, hogy Brüsszelre mutogatva oltson a kínaival

A magyar kormány szándékosan nem hívja le a Magyarországnak járó uniós vakcina-keretet, hogy Brüsszelre mutogatva oltson a kínaival

2021.02.25.

A magyar kormány szándékosan nem hívja le a Magyarországnak járó uniós vakcina-keretet, hogy Brüsszelre mutogatva oltson a kínaival 

 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, az Európai Parlament alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóját azzal kezdte, hogy felhívta a figyelmet: Magyarország mostanra már megkapta az egymilliomodik adag biztonságos, EU által engedélyezett nyugati vakcinát is. 

 

“Ezt azért fontos elmondani, mert a magyar kormány láthatóan nem veri nagydobra, méghozzá nem véletlenül. Mára ugyanis a Telex cikkéből kiderült, hogy Magyarország jóval több uniós vakcinára lenne jogosult, mint amennyi jelenleg érkezik, a magyar kormány ugyanis jóval kevesebbet kötött le annál, mint amennyit lakosságarányosan kapnánk.” - ismertette a politikus. Arra is kitért, hogy  mivel a kormány kevesebbet kötött le, nyilván a szakaszosan érkező mennyiség is kevesebb, hiszen a szétosztás arányosan zajlik.

 

Dobrev Klára kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint megengedhetetlen felelőtlenség, hogy az Orbán-kormány szánt szándékkal nem hívja le a Magyarországnak járó uniós vakcina-keretet, hogy Brüsszelre mutogatva olthasson a kínaival. 

 

“Legyen világos, azért nem jutnak magyar emberek előbb biztonságos, uniós vakcinához, mert Orbán Viktor EU-ellenes politikáját ez szolgálja. Ez megengedhetetlen, ez a magyarok egészségének és életének alárendelése a Fidesz pártpolitikai céljainak.” -  foglalta össze az EP-képviselő, hangsúlyozva: a DK oltáspárti közösség, azt szeretnék, hogy minél többen beoltassák magukat, de csak az EU által is engedélyezett, biztonságos vakcinákkal. 

 

“Ezekhez nem fogunk most időben hozzájutni a kormány miatt. Nekik nem az volt a fontos, hogy minél előbb minél több ember be legyen oltva, nem az volt a fontos, hogy minél hamarabb túllegyünk a járványon, nekik csak az volt a fontos, hogy folytatni tudják az EU-ellenes politikát, kerüljön ez akár emberéletekbe is. Láthatóan van, ami a Fidesznek még az emberéletnél is fontosabb, ez pedig a hatalom.” - hívta fel a figyelmet a DK politikusa. 

 

Dobrev Klára úgy fogalmazott, a magyar kormány tehát éppen abban a kérdésben folytat elvtelen pártpolitikát, amelyben normális esetben semmi keresnivalója nincs a politikának. 

 

“Jól látszik ennek a következménye a nemzetközi összehasonlításokból is. Ha azt nézzük, hogy száz emberből hányan jutottak oltáshoz, akkor Románia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia is gyorsabban olt, mint a magyar kormány. Holott ezekben az országokban csak a biztonságos, uniós vakcinákat használják, a kínait és az oroszt nem. Bőven több uniós vakcinánk lehetne tehát, ha a kormány nem akadályozza ezt meg Brüsszelben.” - hívta fel a figyelmet Dobrev Klára, kiemelve,  erről nem az Európai Unió tehet, hanem az Orbán-kormány.

RSS
Kapcsolódó politikusok