A 13. havi nyugdíjnak nevezett juttatás sem ellensúlyozza az elmúlt hónapok élelmiszer-áremelkedését

2021.02.11.

Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke, a Költségvetési Bizottság elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet, hiába kezdett a kormány kampányba a 13. havi nyugdíjnak hazudott juttatással, az idősek ennél sokkal nagyobb mértékben szenvedték meg az elmúlt hónapok rekordmagas élelmiszerárait.

“Miközben a válság kezdete óta, közel egy éve a nyugdíjasok semmilyen rendkívüli juttatást nem kaptak a kormánytól, az infláció már tavaly nyáron Magyarországon volt a legmagasabb az egész Európai Unióban. Éves összehasonlításban 3 és 6% között drágultak a húsok, közel 13%-kal a felvágottak, 12%-kal az olaj, 10%-kal drágult a liszt és a cukor, nem is beszélve a gyümölcsök elképesztő, 27%-os drágulásáról.” - foglalta össze a politikus. Hangsúlyozta, ezek egytől egyig a KSH hivatalos adatai, ennyivel többe került minden idős embernek a bevásárlás a válság hónapjaiban.

Varju László kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint a kormány által 13. havi nyugdíjnak hazudott juttatás csak sebtapasz azok után, hogy a pánikkormány magukra hagyta a nyugdíjasokat a válságban.

“Hiába drágult hétről-hétre szinte minden alapvető élelmiszer a gyenge forint miatt, az idősek semmilyen segítséget nem kaptak a kormánytól, hogy hó végén is be tudjanak vásárolni. Akkor kellett volna 50 ezer forintos azonnali juttatást adni a nyugdíjasoknak, ahogy a DK javasolta.” - ismertette a politikus. Hozzátette, ezt nem pótolja a 13. havi nyugdíjnak hazudott, egyébként egyheti juttatás sem.

“Arról nem is beszélve, hogy tudjuk: a svájci indexálás megszüntetésével a Fidesz 10 év alatt átlagosan 1,2 millió forintot vett el a nyugdíjasoktól, 35-ször annyit, amennyit most ebből visszaad.” - magyarázta Varju.

A politikus szerint éppen a Fidesz igazságtalan nyugdíjszámítási módszere vezetett oda, hogy a vásárlóértéket nézve egy cseh, egy szlovén, egy lengyel vagy egy szlovák nyugdíjas is jobban él a magyarnál.

“Ennek köszönhető, hogy 2010 óta a háromszorosára növekedett az elszegényedő nyugdíjasok aránya. Ez volt az alaphelyzet, amikor tavaly tavasszal berobbant a járvány, a forint összecsuklott, az élelmiszer-árak pedig kilőttek az űrbe.” - foglalta össze Varju, zárásként hozzátéve: akkor kellett volna 50 ezer forintos azonnali juttatást adni a nyugdíjasoknak, ahogy a DK javasolta.