Elfogadhatatlan, hogy Orbánék a nyugdíjasokkal fizettetnék meg a hatalom hibás tervezéseinek következményeit!

2021.02.09.

Dr. Dávid Ferenc, a Demokratikus Koalíció gazdasági szakpolitikusa keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett: évről évre visszatérő kérdés, hogy az Orbán-rezsim milyen igazságtalanul bánik a magyarokkal, köztük a nyugdíjasokkal is.

“Ők sem kapnak mást, mint üres ígéreteket, miközben a kormány magát fényezi. De mi is a valóság? Például az, hogy, jelenleg Magyarországon a legkisebb és a legnagyobb nyugdíjak között csaknem százszoros a különbség!” - ismertette a szakpolitikus, kiemelve,  van egy nagyon szűk réteg, akik milliós nyugdíjat kapnak havonta, és van egy óriási tábor, akik tízezer forintokból élnek egyik hónapról a másikra. Hozzátette, ez az igazságtalan rendszer tovább nem fenntartható.

Dávid Ferenc kijelentette: a  Demokratikus Koalíció szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány a 2,7 milliós nyugdíjas társadalommal finanszíroztatja meg a hatalom hibás tervezésének következményeit, azaz a nyugdíjasok adnak hitelt az állami költségvetésnek.

“Mi, európai magyarok ezért az alábbiakat javasoljuk!

1. A tizenkét éve hatályos 28.500,--Ft/hó/fő összegű minimál-nyugdíjat lépcsőzetesen, de érdemi módon növelni kell. Távlatosan érdemes foglalkozni az állampolgári nyugdíj intézményének bevezetésével, amely elsősorban az alacsony nyugdíjban részesülők számára jelenthetne biztonságot.
  2. A szükséges kiigazításokat (korrekciókat) legkésőbb a tárgyév június 30-ig indokolt végrehajtani.
  3. Erősen indokolt az előre hozott (korhatár előtti) öregségi nyugdíj intézményének újraélesztése, amelynek összege nyilvánvalóan kevesebb lenne az elméletileg számított teljes nyugdíjnál, de nehéz élethelyzetekben mégis segítséget nyújtana a szinte reménytelen helyzetben lévőknek. 62-65 év között lehetne igénybe venni, sávos (éves) csökkentés alkalmazásával. Ezzel úgy válna rugalmasabbá a nyugdíjrendszer, hogy senkit nem ösztönöznénk az idő előtti visszavonulásra, hiszen az évi 4-5 százalékkal leértékelt nyugdíj igénybevétele nem igazán vonzó.
  4. Külön program keretében kell foglalkozni a legrégebbi (és általában igen alacsony) nyugdíjak felzárkóztatásával. Idős, sokszor egyedülálló emberek sorsáról szólok, akiknek nyugdíja az elmúlt 20-25 évben, de különösen az utóbbi tíz évben jelentős értékvesztést szenvedett el, azaz viharos ütemben inflálódott.
  5. A vállalkozókat és a munkavállalókat kedvező adózási szisztéma érvényesítésével érdekeltté kell tenni az előtakarékosságban, tehát ösztönözni kell a nyugdíj célú megtakarítások változatos és széles körű tömeges terjedését. “ - sorolta a DK szakértője.

Dávid Ferenc arra is kitért, hogy olyan változtatásokat kell eszközölni a rendszerben, amelyet a társadalom meghatározó többsége méltányosnak és igazságosnak tart.

“Ebbe az is beletartozik, hogy a kifizetett összeg a legalacsonyabbra sorolt nyugdíjban részesülők számára is biztosítson szerény megélhetést. Nem kérünk mást vagy kevesebbet, minthogy a rendszer legyen áttekinthető és rugalmas, és tartalmazzon garanciális elemeket. De még ez is kevés.” - fogalmazott Dávid Ferenc. Elmondása szerint  nem hagyható figyelmen kívül az a szempont sem, hogy stabil finanszírozási alapokat kell lerakni annak érdekében, hogy soha szóba se kerülhessen forráshiány.

“Számolni kell továbbá azzal is, hogy az ország lakosságának átlagéletkora egyre növekszik, bármit mondjanak is Orbánék, nem nagyon nő a gyermekvállalási kedv. Ez pedig  a járulékfizetés szempontjából rendkívül hátrányos körülmény.” - hívta fel a figyelmet zárásként a gazdasági szakértő.