Barion Pixel
Legyenek mobil oltópontok azokon a kistelepüléseken, ahol nincs háziorvos!

Legyenek mobil oltópontok azokon a kistelepüléseken, ahol nincs háziorvos!

2021.02.07.

Legyenek mobil oltópontok azokon a kistelepüléseken, ahol nincs háziorvos!

 

Dr. Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: Hosszú évek óta tartó súlyos probléma, amit a Fidesznek nem sikerült megoldani, a háziorvosok hiánya az országban. 

 

“Októberi adatok szerint 5700 háziorvosi praxisból már több mint 465 állt üresen. Ez azt jelenti, hogy becslések szerint ma Magyarországon a 700 ezret is elérheti azoknak a száma, akiknek nincs állandó háziorvosuk. Bizony, ma több száz olyan település van az országban, ahol nincsen, aki a nyugdíjazott háziorvos helyére beállna.” - foglalta össze a szakpolitikus. Hozzátette, ez békeidőkben is aggasztó, hiszen ez azt jelenti, hogy ezt a közel 700 ezer embert nem látja orvos évekig, legfeljebb csak, ha már akkora a baj. Rámutatott, hogy azokon a vidékeken hiányoznak az orvosok, ahol az ott lakók nem a drága magánegészségügyet fogják igénybe venni, így pedig elesnek mindenféle szűrőprogramtól, megelőzéstől, de még akár egy vérnyomásméréstől is. 

 

“Ám a koronavírus-járvány idején van még egy fontos felmerülő kérdés a betöltetlen praxisok kapcsán. Az, hogy ezt a 700 ezer embert ki fogja beoltani, ha egyszer nincs háziorvos a környéken?” - tette fel a kérdést a politikus.

 

Komáromi Zoltán közölte, hogy Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, haladéktalanul szervezzék meg az oltópontok kialakítását azokon a településeken, ahol nincs állandó háziorvosi szolgálat!

 

“Az utolsó utáni pillanatban vagyunk már ezzel, hiszen hónapok álltak volna rendelkezésre ennek a megszervezésére. Tudtuk,  hogy előbb utóbb lesz oltóanyag, azt is tudtuk, hogy a betöltetlen háziorvosi praxisok kérdése nem fog varázsütésre megoldódni! A pánikkormány szervezetlensége, felkészületlensége már eddig is komoly fennakadásokat okozott a védekezésben. Egy ilyen veszélyhelyzetben egyszerűen nem megoldás, hogy az ellenzékre mutogatnak, bennünket neveznek oltásellenesnek, miközben pedig semmiféle oltási tervvel nem készültek.” - mondta Komáromi, hangsúlyozva ez a felelőtlenség elfogadhatatlan, mert emberek életét veszélyeztetik vele. 

 

“Jómagam is többször felhívtam a figyelmet arra, hogy mennyire káros a kormány fejetlensége a járvánnyal kapcsolatban. Korábban a védekezésre sem voltak felkészülve, nem tudták kezelni az egészségügyben okozott válsághelyzetet az első hullám idején sem. Nyáron, pedig mikor lett volna idő felkészülni az előre beharangozott második hullámra, lett volna idő kialakítani az oltási tervet, akár példát véve más európai országokról, nem történt semmi, a kormány öntömjénezésén kívül.” - emlékeztetett a szakpolitikus. 

 

Arra is kitért, hogy most még a háziorvosok sem tudják, hogy voltaképp mi a kormány elképzelése az ütemezésről. Ilyen felelősséget pedig nem lehet rájuk hárítani, mint ahogy nem lehet közel 700 ezer ember életét sem veszélyeztetni azzal, hogy számukra az amúgy is kaotikus helyzetben még külön nehezített akadálypálya is vár, ha oltáshoz szeretnének jutni. 

RSS