Barion Pixel
Orbán ne fenyegesse a vendéglátósokat, hanem segítsen nekik végre - Nem az üzengetés fogja megmenteni a vállalkozókat

Orbán ne fenyegesse a vendéglátósokat, hanem segítsen nekik végre - Nem az üzengetés fogja megmenteni a vállalkozókat

2021.01.30.

Orbán ne fenyegesse a vendéglátósokat, hanem segítsen nekik végre - Nem az üzengetés fogja megmenteni a vállalkozókat

 

Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke, a Költségvetési Bizottság elnöke szombati sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor a szokásos, péntek reggeli Kossuth rádiós szereplésében beszélt a kormány döntéséről, mellyel meghosszabbították a korlátozásokat március 1-ig. Emlékeztetett, a bejelentés csütörtökön a Kormányinfón hangzott el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől. 

 

“Orbán ezt követően megragadta az alkalmat pénteken, hogy a reggeli alákérdezős műsorban üzenjen a vendéglátósoknak, akik egyre gyakrabban és egyre elkeseredettebben nyilatkoznak a lezárásokról - ami egyébként érthető.” - mondta a politikus, idézve, hogy a miniszterelnök úgy fogalmazott: “ egy járványról van szó, ezért emberek halhatnak bele azért, mert nem bírtuk ki még néhány hétig.” 

 

“Azt is közölte, hogy ugyan tisztában van azzal, hogy a vendéglátós vállalkozók nehéz helyzetben vannak, sőt még azzal is, hogy a nekik nyújtott segítség lassan érkezik, de azt is megüzente, hogy amelyik hely a tiltás ellenére ki mer nyitni, azt fél évre bezárják.” - tette hozzá a DK alelnöke. 

 

Varju László közölte, a  Demokratikus Koalíció felszólítja a pánikkormányt és a miniszterelnököt: üzengetés és fenyegetőzés helyett adják oda a beígért támogatást a vendéglátósoknak. 

 

“Attól, hogy a miniszterelnök a Kossuth rádióban szankciókat harsog, az operatív törzs türelmet kér, a többi kormánytag pedig sugárban hazudik, nem fognak megmenekülni és túlélni ezek a vállalkozók, akik nem csak a saját családjaikért, hanem az alkalmazottaikért és azok családjáért is felelősek.” - jelentette ki Varju. Úgy fogalmazott,  míg a pánikkormány fosztogatja a közpénzt, oligarchamentőcsomagot hoz létre, hogy mentőkötelet dobjanak a saját kitartott vállalkozóiknak, míg a Gazdaságvédelmi Alapot kiürítve szőnyeget vesznek Kövér Lászlónak, festményt meg szobrot Matolcsy Györgynek, és vadászati világkiállítást Semjén Zsoltnak, addig különösen aljas a kiszolgáltatott, kilátástalan helyzetbe került vállalkozókat a rádión keresztül fenyegetni. 

 

“A koronavírus-járvány kitörése tavaly az egész világon sokkolóan hatott, a hirtelen leállás és veszélyhelyzet ismeretlen élmény volt a mai kor embereinek számára. De a felelős kormányzatok Európa-szerte például képesek voltak gyorsan reagálni, hogy megmentsék a csődtől a vállalkozásokat és a munkavállalókat.” - ismertette Varju. Hangsúlyozta,  azokban az országokban, ahol nem a lopás a kormány fő gazdasági csapásvonala, futotta bértámogatásra, ami segített, és segít jelen pillanatban is átvészelni a kritikus időket a vendéglátásból élőknek. 

 

“Nálunk, a Nemzeti Együttlopás Rendszerében másképp működnek a dolgok. Már maga a támogatás igénylése is kész akadálypálya a szokásos bürokratikus finomságokkal, de aki megugorja ezt a feladatot, az sem örülhet. Rengeteg panasz érkezik a hónapok óta bennragadt 20 milliárdnyi támogatásról, még maga Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is kénytelen volt elismerni a köztévében, hogy mehetnének gyorsabban is a kifizetések”. - idézte Varju, hozzátéve:  nyilván gördülékenyebb lenne az ügymenet, ha nem az amúgy is jól tartott oligarchák tülekednének elől, hanem azokra koncentrálnának, akik valóban rászorulnak erre. 

RSS
Kapcsolódó politikusok