Barion Pixel
Igaz, hogy a kormány által rendelt kínai vakcina akár 35-ször annyiba is kerülhet, mint például az Astrazeneca vakcinája?

Igaz, hogy a kormány által rendelt kínai vakcina akár 35-ször annyiba is kerülhet, mint például az Astrazeneca vakcinája?

2021.01.27.

Igaz, hogy a kormány által rendelt kínai vakcina akár 35-ször annyiba is kerülhet, mint például az Astrazeneca vakcinája? 

 

Varga Zoltán, a DK frakciószóvivője keddi sajtótájékoztatóján ismertette: a párt információi szerint a kormány által rendelt kínai vakcina akár szélsőségesen drága is lehet az összes többi vakcinához képest. 

 

“Azt tudjuk, hogy az Astrazeneca vakcina, amelyet előreláthatólag január végén engedélyez az Európai Gyógyszerügynökség, nagyjából 2 és fél amerikai dollárba, azaz kevesebb, mint ezer forintba kerül adagonként. Ehhez képest a kormány által megrendelt, Európában bevizsgálatlan és engedélyezetlen kínai Sinopharm vakcináról azt hallani, hogy egy adagja nagy tételben is 30 dollárba, azaz közel 9 ezer forintba kerül, de az ára kisebb tételben elérheti akár a 145 dollárt is, ami 42 ezer forintot jelent adagonként.” - foglalta össze. Hangsúlyozta ugyanakkor, természetesen amikor emberéletekről van szó, akkor az az utolsó kérdés, hogy melyik vakcina mennyibe kerül. 

 

Az akár 35-szörös árkülönbség azonban kísértetiesen emlékeztet minket a ma is raktárakban porosodó kínai lélegeztetőgépek történetére, amelyekről kiderült, hogy kétes minőségük ellenére a világ legdrágább ilyen eszközei.” - jelentette ki a frakciószóvivő. 

 

Varga Zoltán bejelentette, a Demokratikus Koalíció írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz: igaz, hogy akár 35-ször annyiba is kerülhet az Európában bevizsgálatlan és engedélyezetlen kínai vakcina, mint az engedélyezett és már Európa-szerte használt biztonságos alternatívái?

 

“A DK szerint a legfontosabb az egészség és az emberélet, ezek minden pénzt megérnek. Mivel azonban egy olyan vakcináról van szó, amely nem rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével, sőt még engedélyeztetésre sem merték beadni, az ügy akár a kormányzati korrupció gyanúját is felvetheti.” - magyarázta a politikus. Hozzátette azt is,  a DK szerint éppen azért lenne fontos, hogy az emberek tisztán lássanak a vakcinák ügyében, hogy jobban bízzanak az oltásokban és minél többen beoltassák magukat. 

 

“Ez nem fér össze titkolózással, ne adj’ isten lopással és korrupcióval. Reméljük, hogy az emberélet még a pánikkormány számára is fontosabb, mint a lopás, éppen ezért kérdezünk, és bízunk abban, hogy a kormány meg tudja nyugtatni az embereket.” - jelentette ki Varga.

 

A frakciószóvivő arra is kitért, hogy a kínai vakcinával persze nem az lenne a legnagyobb baj, hogy drága, ha igazak a hírek.

 

“Az igazi baj, hogy az Európai Gyógyszerügynökség nem engedélyezte és valójában nem is tudunk róla semmit. Mert egy működő és biztonságos vakcina minden pénzt megér, de egy ismeretlen, bizonytalan hatékonyságú és bevizsgálatlan vakcinára ez már koránt sem igaz.” - mondta végezetül Varga Zoltán.

RSS
Kapcsolódó politikusok